• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Panenka" na Marakani poslije 43 godine!

Autor mondo.rs

"Trebalo je malo hrabrosti i imao sam je...", rekao je mladi danski napadač Vind koji je ponovio udarac koji je proslavio Antonina Panenku, davne 1976. godine u polufinalu Evropskog prvenstva. Na istom stadionu, samo na drugom golu!

 Jonas-Vind-panenka-panjenka-penal-na-Marakani-43-godine-poslije-originalnog-penala Izvor: MN PRESS

Jonas Vind jedan je od najvažnijih igrača Kopenhagena, pa iz tog razloga ne čudi što je Vladan Milojević spremio plan po kom je mladog napadača potpuno "izbacio" iz igre, učinivši ga nevidljivim na terenu u najvećem dijelu utakmice.

Poznat je kao fudbaler koji "izlazi" sa pozicije napadača i proigrava, što je u utorak svedeno na minimum, ali je opet našao način da ostavi utisak.

Kada je u 85. minutu utakmice sudija pokazao na "bijelu tačku", poslije kontakta Dušana Jovančića i Pepa Bijela, nakon čega je došlo do burnih protesta na tribinama stadiona "Rajko Mitić", malo ko je očekivao da će Jonas Vind imati hrabrosti da učini ono što i jeste...


Pred bukom i zvižducima 43 hiljade navijača, pri vođstvu Crvene zvezde na pet minuta do kraja, odlučio je da Milana Borjana savlada čuvenom "panenkom".

Udarac u fudbalu sa "kreča" koji se čini toliko jednostavnim, ali koji podrazumijeva ogroman rizik, bio je Vindov odgovor na to da li se zaista radi o supertalentovanom igraču kao što se priča - lopta je perfektno završila u mreži dok je Borjan ležao na desnom boku.

/KOLUMNA NEBOJŠE PETROVIĆA: O PANENKI - "UDOVIČIĆKA"/

Interesantno u čitavoj priči jeste da je Jonas Vind ponovio "panenku" na stadionu na kom je ona prvobitno i viđena - davne 1976. godine na meču Čehoslovačke i Z. Njemačke.

Antonin Panenka je imao hrabrosti da učini ono što niko nikad nije vidio, a Jonas Vind da sa samo 20 godina izvede taj isti udarac pred jednom od najzaglušujućih atmosfera u Evropi, po sopstvenom priznanju ovog napadača.

"Kako sam tako hladnokrvan? To je dobro pitanje... Znao sam da će se golman baciti na jednu stranu, tako da sam bio opušten. Radio sam ovo i prije, ali nikad na ovom nivou. Trebalo je malo hrabrosti i imao sam je...", rekao je Jonas Vind za zvanični sajt Kopenhagena, odnosno u razgovoru s novinarima poslije utakmice.

/CRVENA ZVEZDA MOŽDA I BEZ DVOJICE IGRAČA U REVANŠU/

Ističe da je čuo za podatak da je prva "panenka" izvedena na ovom stadionu, samo na suprotnom golu, ali da nikada nije vidio gol.

"Nikada nisam vidio gol, ali sam osjećao da je pametno da to uradim ovdje".

Pogledajte i originalnu "panenku" Antonina Panenke.

Nemačka - Čehoslovačka Panjenka
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC