Rusi na Apple: Pokrenuta istraga zbog zloupotrebe

Autor:

Evo šta je iznerviralo Ruse!

Rusi  na Apple: Pokrenuta istraga zbog zloupotrebe Foto: YouTube/Apple

Američki Apple je pod istragom u Rusiji nakon žalbe kompanije za sajber-bezbednost Kasperski Lab u kojoj se navodi da Apple možda zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu, saopštio je ruski antimonopolski regulator.

Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS) je navela da istražuje zašto je operativni sistem Apple iOS odbio novu verziju aplikacije "Safe kids" (Bezbedna deca) kompanije Kasperski Lab, što je rezultiralo značajnim padom funkcionalnosti aplikacije za roditeljski nadzor, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju FAS-a se navodi da je Apple lansirao 12. verziju sopstvene aplikacije roditeljskog nadzora "Screen Time", koja ima slične funkcije kao program Kasperskog.

Aplikacije roditeljskog nadzora omogućavaju roditeljima da imaju kontrolu nad dečjom upotrebom telefona i tableta.

Na pitanje o ruskoj istrazi, Apple je uputio Rojters na njihovo saopštenje od 28. aprila u kojem je navedeno da je nedavno uklonio nekoliko aplikacija za roditeljski nadzor iz svoje prodavnice App Store jer je utvrđeno da "ugrožavaju privatnost i sigurnost korisnika".

Rečeno je i da nekoliko od tih aplikacija koristi "veoma invazivnu" tehnologiju poznatu kao "upravljanje mobilnim uređajem" (MDM) i da njena upotreba u toj aplikaciji predstavlja kršenje politike prodavnice.

Iz Kasperskog navode da App Store smernice dopuštaju ograničenu upotrebu MDM-a, ali da ne objašnjavaju proceduru za dobijanje dozvole za to. Takođe smatraju da uslovi koje Apple postavlja smanjuju konkurentnost trećih proizvođača.

Ostale vijesti