• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korak unazad Sarajeva - BATE slavio u Zenici!

Autor mondo.ba

Sarajevo primilo gol u 19. minutu, potom preuzelo inicijativu, ali je BATE uspio da se izbori sa naletom domaćih i u 71. minutu udvostruči prednost sa bijele tačke. Domaći tim u finišu preko Handžića ublažio poraz...

Fudbaleri Sarajeva poraženi su u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope od bjeloruskog BATE Borisova rezultatom 1:2.

I bosansko-hercegovački i bjeloruski šampion su u meč ušli oprezno, čekajući grešku rivala, ali je Sarajevo, stekao se utisak, ipak previše respektovalo rivala koji je u 19. minutu šokirao deset hiljada domaćih navijača.

Pobjegao je Mukam na lijevoj strani, dao sebi malo duži for, ali je ipak stigao do lopte koju je potom proslijedio u šesnaesterac do Bage koji neometan ''ispisuje'' 0:1 na semaforu zeničkog fudbalskog zdanja.

Trebalo je par minuta igračima Sarajeva da se oporave, a kad su u tome uspjeli, bili su bolji rival na terenu do kraja prvog poluvremena, uz dvije propuštene šanse Harisa Handžića, koji nakon centaršuteva Milanovića i Hebibovića udarcima glavom nije uspio da matira Čičkana.

Nastavili su puleni Husrefa Musemića i u uvodnim minutima drugog poluvremena da atakuju ka golu Bjelorusa, a nova sjajna šansa u gol nije pretvorena u 53. minutu, kada je stameni centarfor Sarajlija poslije asistencije Tatara pogodio samo spoljni dio mreže za uzdahe navijača, koji su ponovo bili razočarani u 71. minutu, kad je BATE udvostručio prednost.

Lazić je faulirao Skaviša koji je bio brži, pao je fudbaler gostiju ispred Vladana Kovačevića a arbitar iz Belgije, koji je nešto kasnije na 5-6 minuta prekinuo meč zbog jedne baklje koja je uletjela na teren, pokazao na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo Ervan Mukam i pogodio za 0:2.

U finišu meča, Handžić je, ipak, dijelom naplatio dotadašnje promašaje, kada je krunisao sjajnu akciju u kojoj su učestvovali i Mustafić i Šišić.

Pokušalo je Sarajevo do kraja, na krilima tog gola i prepunog Bilinog polja, da dođe do 2:2 i povoljnijeg rezultata za revanš, ali u tome ipak nisu uspjeli, pa su Bjelorusi pred drugih 90 minuta bliži plej-ofu i dvomeču sa boljim iz duela Astane i Valete.

TOK UTAKMICE: 

Kraj meča u Zenici, Sarajevo je poraženo rezultatom 1:2... 

90+1' - treća izmjena kod gostiju, Skaviša mijenja Dubajić

Počela je sudijska nadoknada na Koševu od pet minuta...

Odlukom delegata na semaforu je vraćeno vrijeme od prekida...

89' - GOOOOL, 1:2, sjajna akcija Sarajeva! Mustafić je proigrao Šišića koji centrira, a Handžić naplaćuje sve dotadašnje promašaje!

89' - Izvršio je drugu izmjenu gostujući strateg - umjesto Bage, ušao je Berezkin.

87' - treća izmjena u Sarajevu - umjesto Gavrića na terenu je Guzina! 

84' - nastavljen je susret na Bilinom polju!

Igrači se vraćaju, utakmica će ubrzo biti nastavljena!

Ekipe su se povukle sa terena u svlačionice, još uvijek nema informacija kada i da li će meč biti nastavljen!

77' - belgijski arbitar je prekinuo susret, a razlog je - baklja koja je bačena na teren!

74' - Šišić mijenja Milanovića, druga izmjena u Sarajevu

73' - izlazi Mukam poslije obavljenog posla, mijenja ga Tuominen

71' - GOOOL, 0:2 za Bjeloruse! Mukam je preuzeo odgovornost i poentirao sa bijele tačke!

70' - penal za BATE, žuti karton je dobio Lazić poslije prekršaja nad Skavišem! 

66' - opet izgledna prilika za domaći tim - Mustafić je uposlio Hebibovića koji šutira sa distance, a odbrana uspijeva da izblokira i lopta odlazi nekoliko centimetara pored gola. Poslije kornera, nije bilo opasnosti po gol BATE-a.

62' - Velkoski pronalazi Handžića koji je probao da odigra u sredinu za Milanovića, ali izbija gostujuća odbrana loptu u korner, poslije kojeg Šerbečić iz teške pozicije šutira glavom preko gola

58' - zbog povrede igru je napustio mladi Đokanović, a na terenu je Mustafić, još jedan fudbaler koji je prošao akademiju bh. šampiona

53' - najbolja šansa do sada za Sarajevo! Tatar je proigrao Handžića koji šutira iskosa, ali pogađa spoljni dio mreže!

51' - Sarajevo izvodi svoj prvi korner

46' - počelo je drugo poluvrijeme

Završeno je prvo poluvrijeme u Zenici, gostujući tim je iskoristio jedinu stopostotnu šansu u prvom dijelu koju je u gol pretvorio Baga... 

Igraće se dva minuta sudijske nadoknade u prvom poluvremenu...

44' - opet je u prvom planu desno krilo ''bordo'' tima, šutira iskosa sa desne strane, ali lopta odlazi van okvira gola 

42' - prva javna opomena na utakmici, ''požutio'' je Hebibović

39' - novi centaršut Hebibovića, lopta je preskočila Handžića, prihvatio ju je Milanović, ali mu je pobjegla van granica terena. Ipak, kako se bliži kraj prvog poluvremena, domaći tim je sve opasniji, preuzeli su inicijativu izabranici Husrefa Musemića

37' - opet Sarajevo napada, Hebibović je centrirao ka Handžiću ali napadač Sarajlija opet ne zahvata loptu glavom na željeni način

34' - došao je bh. šampion sebi nakon šokantnog gola bjeloruske ekipe - Milanović je centrirao sa lijeve strane, pronašao Handžića, koji udarcem glavom šutira preko gola

32' - Sarajevo je došlo do šesnaesterca BATE-a, gradilo akciju, ali je Tataru na kraju pobjegla lopta

26' - Hebibović je pokušao povratnom da pronađe Handžića u srcu šesnaesterca međutim posljednja linija Bjelorusa otklanja potencijalnu opasnost ispred svog gola

25' - Tatar je probao sa distance, ali lopta poslije prizemnog udarca odlazi pored desne stative

24' - visok presing igraju gosti, u želji da ''ranjenom'' Sarajevu brzo nakon prvog postignu i drugi gol

19' - GOOOL, vodi BATE! Duga akcija gostiju koju je golom krunisao Baga nakon što je idealnu loptu dobio sa lijeve strane od Mukama! 

15' - mladi Đokanović, koji je u martu proslavio 18. rođendan, odlučno je krenuo u solo-prodor i potom želio da proigra Handžića, ali je poslao prejaku loptu

13' - obje ekipe igraju veoma oprezno, čeka se greška rivala kako bi se ugrozio gol...

11' - šutirao je Haris Handžić sa distance po osvojenoj lopti na centru, međutim od bloka se lopta odbija u aut

6' - obećavajući centaršut domaćih sa lijeve strane, ali Gavrić ne uspijeva prihvati loptu

2' - BATE je izveo prvi korner, ali odbrana Sarajeva lako interveniše

1' - počela je utakmica u Zenici

U ovim trenucima igrači izlaze na teren Bilinog polja. Na tribinama ovog zdanja skupilo se oko 10 000 gledalaca... 

SASTAVI:

Sarajevo: Kovačević, Lazić, Hebibović, Gavrić, Velkoski, Milanović, Letić, Đokanović, Šerbečić, Handžić, Tatar. Trener: Husref Musemić.

BATE Borisov: Čičkan, Filipović, Jablonski, Dragun, Skaviš, Rios, Stašević, Volkov, Baga, Simović, Mukam. Trener: Aleksej Baga.

N A J A V A

Fudbaleri Sarajeva, aktuelni šampioni Bosne i Hercegovine, večeras sa početkom u 19:45 časova dočekuju BATE Borisov u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ovaj meč igra se na stadionu ''Bilino polje'' u Zenici, s obzirom da Olimpijski stadion ''Asim Ferhatović – Hase'' ne ispunjava uslove iz kategorije 3 za odigravanje utakmica ove faze takmičenja.

''Bordo'' tim je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona odmjerio snage sa Seltikom, koji je u dvomeču, ukupnim rezultatom 5:2, izborio prolazak u drugo kolo (koje je, takođe, uspješno apsolvirao eliminisavši estonskog predstavnika Nome Kalju).

Voljom žrijeba, Sarajevo sa kao ''lucky loser'' preselilo direktno u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Bjeloruski predstavnik, koji je 13 godina neprikosnoven u tamošnjem šampionatu, teškom mukom je stigao do druge runde kvalifikacija za elitno klupsko takmičenje.

Pobjednik ovog dvomeča će u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope igrati sa boljim poslije dva okršaja Astane i Valete, a to će, vrlo je izgledno, biti kazahstanski šampion koji je Maltežane u prvom duelu savladao rezultatom 5:1.

Pred domaćom publikom su remizirali (1:1) sa šampionom Poljske Pjastom, koji je bio u prednosti u revanšu sve do posljednjih desetak minuta, kada su preokret kreirali Kamerunac u redovima BATE-a Ervan Mukam sa bijele tačke i Zahar Volkov.

Ipak, u narednoj fazi nepremostiva prepreka bio je Rozenborg – prvi meč, igran u Bjelorusiji, završen je minimalnom pobjedom domaćeg tima (2:1), ali je norveški velikan uspio da nadoknadi minus u drugoj utakmici (2:0) i stigne do treće runde.

''Bijes'' zbog eliminacije iskalili su na ekipi Torpeda iz Minska, koju su u utakmici osmine finala Kupa Bjelorusije, igranoj prije pet dana, deklasirali rezultatom 8:1, uz tri gola već pomenutog Mukama.

Kako rekosmo, BATE je bez premca u bjeloruskom fudbalu od 2006. godine, a ukupno je 15 puta osvajao titulu nacionalnog šampiona. U tekućoj sezoni su poslije 15 utakmica drugoplasirani sa 37 bodova, dva manje od Dinama iz Bresta, koji je odigrao utakmicu više.

U najavi meča šef stručnog štaba Sarajeva Husref Musemić rekao je, predstavnicima medija, da je ''dobar svaki rezultat bez primljenog gola'', dok je strateg Bjelorusa Aleksej Baga naveo da je ''njegov tim u Zenicu stigao po pobjedu'', ne propustivši priliku da pohvali kolegu na protivničkoj klupi, za kojeg je rekao da je ''legenda fudbala u BiH''.

Pravdu će na prvom međusobnom duelu dvije ekipe ikada dijeliti Belgijanac Aleksandr Buko.

Ostanite uz MONDO, uživo pratimo susret u Zenici!

Anketa

Kakav rezultat očekujete u Zenici?

  • Pobjeda Sarajeva

    20% (6)

  • Trijumf BATE-a

    53.33% (16)

  • Neriješeno

    26.67% (8)

Kakav rezultat očekujete u Zenici?

Rezultati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Banjaluka svim srcem uz Bate

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC