• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Merkator" prodaje šest šoping centara u BiH

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Kompanija "Merkator" počela je prodaju 13 tržnih centara, jednog u Sloveniji i 12 u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, čime je nastavila primenu strategije za smanjenje dugovanja "Merkator Grupe".

 "Merkator" prodaje šest šoping centara u BiH Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović


"Merkator" je prošle godine prodao 10 šoping centara u Sloveniji austrijskom investitoru "Supernova", a sada prodaje šoping centar u Kopru, kao i četiri nekretnine u Hrvatskoj, šest u BiH i dve u Srbiji, javlja ljubljanski Dnevnik.

Sve nekretnine se prodaju po principu zakupa, što znači da će "Merkator" ostati zakupac nekretnina koje trenutno poseduje, prenosi agencija STA.

Prodaja objekata je deo strategije iz 2014. godine, kada je odlučeno da se kroz projekat monetizacije imovine smanji dugovanje "Merkator Grupe" i omogući njen dugoročni razvoj i ulaganje u osnovnu delatnost poslovanja - maloprodaju robe široke potrošnje.

Strateški cilj kompanije je da se na taj način ide ka daljem snižavanju dugova, kako bi se do 2021. obezbedila finansijska sredstva za nova investiciona ulaganja u razvoj korporativnog biznisa.

"Merkator Grupa" je u poslednje dve godine povećala EBITDA (profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) u okviru koje posluju IDEA prodavnice, Roda marketi i Merkator hipermarketi, za više od 72 odsto, odnosno sa 62,3 miliona evra na 107,5 miliona evra.

"Merkator Grupa" je uspela da snizi dug za skoro 200 miliona evra, što je doprinelo tome da odnos neto duga i EBITDA, sa 14,1, bude snižen na ispod 6.

"Merkator" je poslovao u sastavu hrvatskog koncerna "Agrokor", koji je u aprilu prestao da postoji pod tim imenom zbog ogromnih dugovanja, a njegovo poslovanje preuzela je novoosnovana "Fortenova Grupa".

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

S10

Uvek je poslovao u plusu, samo je plus završio u privatnom dzepu.

MONDO REPORTAŽE