MONDO: Žestoke kazne za Borac i Želju!

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine žestoko je kaznila premijerligaše zbog upotrebe pirotehnike u prva dva kola. Predsjednik "disciplinaca" Radivoje Lazarević za MONDO je pojasnio razloge za rigorozne sankcije.

MONDO: Žestoke kazne za Borac i Želju! Foto: MONDO/Dragan Šutvić

Na sjednici "disciplinaca" održanoj 1. avgusta, donesene su oštre kazne klubovima iz Premijer lige BiH zbog prekršaja nastalih u prva dva kola u sezoni 2019/20.

Najgore od svih prošli su sarajevski Željezničar i Borac iz Banjaluke, koji su sankcionisani sa po 5.000 maraka zbog korištenja pirotehničkih sredstava od strane njihovih navijača. Plavi sa "Grbavice" su još dodatno "rebnuti" sa 500 KM zbog isključenja u prvom meču protiv crveno-plavih iz Banjaluke (0:0).

Interesantno, Željo je na sjednici komisije dva puta kažnjen - sa 6.500 KM zbog upotrebe pirotehnike, te loše organizacije utakmice sa Borcem za još dodatnih hiljadu, ali mu je izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

U izjavi za naš portal, predsjednik Disciplinske komisije FS BiH Radivoje Lazarević prokomentarisao je ove kazne i pojasnio razloge zbog kojih su nešto više od uobičajenih.

"Željezničar je imao dva prekršaja i za svaki se izriče pojedinačna kazna, a na kraju jedinstvena. Npr. ako imate dva krivična djela i dobijete za jedan tri, a drugi dvije godine zatvora, onda vam se izrekne zajednička kazna, ali ne od sabranih pet godina, već jedinstvena od npr. četiri", rekao je Lazarević, inače advokat iz Zvornika.

Željezničar, Borac Foto: FENA/Haris Dedović

Isti iznos od 5.000 KM u roku od 15 dana po dobijanju kazne, moraće da plate i Banjalučani zbog pirotehnike "Lešinara" na utakmici protiv Zvijezde 09 na Gradskom stadionu (1:0) u okviru drugog kola.

"Borac je imao baš mnogo pirotehnike u prvom domaćem meču, a s obzirom da su Banjalučani, dok su ranije bili u Premijer ligi BiH, često kažnjavani, imamo stav da na početku sezone rigoroznije kažnjavamo kako bismo popravili situaciju. Da je u pitanju sedmo ili osmo kolo, kazne bi bile blaže. Odlučili smo da na startu sezone budemo oštriji".

Lazarević je ogorčen zbog korištenja pirotehničkih sredstava na gotovo svim stadionima u BiH, a kao ilustraciju je pomenuo osvajača "duple krune" tim Sarajeva, koji je prethodne sezone kažnjen sa ukupno 140.000 maraka.

"Katastrofa je situacija sa tom pirotehnikom. Zrinjski, Željezničar, Borac, nekada Čelik, Široki Brijeg ponekad, tu je naravno i Sarajevo. Prošle godine smo Sarajevo kaznili sa 140.000 KM, ali nije bilo efekta. Pogledajte šta su njihovi navijači uradili na evropskoj utakmici u Zenici (BATE Borisov - 1:2). Ja ne znam šta je tu lijek ili spas, jedino zatvor", istakao je prvi čovjek Disciplinske komisije FS BiH. 

"Disciplinci" su takođe zbog istih razloga kaznili zenički Čelik sa 4.000 KM, Zrinjski sa hiljadarkom manje, a 3.000 KM će takođe morati da plati i drugi mostarski klub - Velež.

Najbolje od svih kažnjenih klubova je prošlo Sarajevo sa sakncijom od 1.000 KM zbog istog razloga na utakmici protiv mostarskog Zrinjskog.

Ostale vijesti