Banjaluka 1940: Kurban-bajram uz vojnu muziku

Autor:

Beogradsko "Vreme" izvjestilo je o proslavi Kurban-bajrama u Banjaluci, januara 1940. godine

1
A- A A+
Ilustracija Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija

Vjernici islamske vjeroispovijesti juče su počeli četvorodnevnu proslavu Kurban-bajrama, velikog islamskog praznika, šaljući poruke mira, nade i radosti. Brojni muslimanski vjernici okupili su se na molitvi u džamijama širom RS i FBiH, da bi slavlje kasnije nastavili sa porodicom i prijateljima.

Interesantno je pročitati se kako je beogradsko "Vreme" izvjestilo o proslavi Kurban-bajrama u Banjaluci, januara 1940. godine.

Mačekova čestitka

U istom broju "Vremena" objavljena je i čestitka tadašnjeg potpredsjednika Kraljevske vlade Vlatka Mačeka, upućenu muslimanima povodom Kurban-bajrama. "Svima muslimanima Hrvatima, a napose seljacima u Banovini Hrvatskoj i izvan nje želim sretan Bajram. Bajram mu Bajrak olsum", navodi se u čestitki.

"Danas i iduća tri dana muslimani proslavljaju svoj veliki godišnji blagdan Kurban bajram. Ovaj praznik muslimani slave naročito svečano, jer je to njihov drugi veliki praznik u godini i na taj praznik u svetim mjestima Meki i Medini se sastaju stotine i stotine muslimana iz cijelog svijeta i zajednički obavljaju hadž i kolju kurbane", piše "Vreme".

U nastavku, list navodi da su muslimani u Bosanskoj krajini dočekali ovaj praznik sa velikim veseljem i radošću.

"Još sinoć minareta svih džamija bila su raskošno iluminirana, a na ulazu istaknute vjerske zastave. Svi muškarci posjetili su džamiju radi klanjanja bajram-namaza. Prije molitve vjerski službenici održali su predavanja o dužnostima muslimana prema Bogu i obavezama prema domovini. Po izlasku iz džamije, muslimani su jedan drugom čestitali, a zatim činili posjete po kućama.

Pred Ferhat-pašinom džamijom svirala je vojna muzika 33. pješadijskog puka i bila postrojene počasna četa vojnika. G. Hamid efendija Softić, glavni gradski imam, primao je svečane čestitke u vakufskoj zgradi", izvještava "Vreme" 21. januara 1940. godine.

Foto: Vreme/screenshot

......

Ukoliko vam se dopadaju "Priče iz naftalina", zapratite nas i na facebooku! (LINK)

Tagovi:

Ostale vijesti