Honkong: Demonstranti "zatvorili nebo"

Autor:

Honkoški aerodrom je otkazao sve letove za koje nije izvršeno čekiranje do popodnevnih sati danas po lokalnom vremenu, jer su aerodrom "okupirali" učesnici u antivladinim demonstracijama mirno protestuju na aerodromu već četvrti dan.

0
A- A A+

hongkong,protesti,aerodrom Foto: Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

"Osim odlaznih letova za koje su završeni procesi prijave i dolaznih letova koji su već krenuli put Hong Konga, otkazani su svi ostali letovi do kraja dana", navedeno je u saopštenju aerodromske uprave, a prenosi agencija Rojters.

HONGKONG SE MIRUJE: Suzavac u Železničku stanicu VIDEO

Saobraćaj na putevima ka aerodromu je prilično zakrčen i mesta na aerodromskom parkingu su puna, dodaje aerodromska uprava.

Britanska agencija navodi da su sve snažniji protesti gurnuli Hong Kong, koji je pod kineskom upravom, u najozbiljniju krizu u više decenija i da predstavljaju ozbiljan izazov za Peking.

Novi haos u HONGKONGU:Nasilni sukobi na ulicama (VIDEO)

Policija redovno ispaljuje suzavac na demonstrante, koji na nju bacaju kamenice a povremeno i molotovljeve koktele. Kao nova mera uvedeni su i vodeni topovi.

Građani Hongkonga protestuju od početka juna zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih iz Hongkonga u centralnu kinu, odnosno Pekingu.

Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom dotad britanskom kolonijom.

Na protestnim skupovima održanim ranije danas, demonstranti su nosili transparente s natpisima "Vratite nam Hongkong" i "Povucite zli zakon".

Ostale vijesti