Tako se to radi: 1.200€ kazne za "Zig hajl"

Autor:

Jedan Čeh kažnjen je zatvorom uslovno i sa 1.200 evra globe zbog nacističkog pozdrava na mitingu u Pragu.

0
A- A A+
kukasti krst, hitler, nacisti, grafiti, studentski park Foto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija


Simpatizer čeških desnih ekstremista koji je na mitingu evropskih radikalnih nacionalista u Pragu krajem aprila dizao ruku u fašistički pozdrav "zig hajl" osuđen je danas u Pragu na pola godine zatvora uslovno, a mora da plati i kaznu 1.200 evra.

Slika mladog Čeha u uniformi sa vojničkom zelenom beretkom na glavi a rukom dignutom u fašistički pozdrav pojavila se na Twitteru još tokom mitinga evropskih nacionalista 25. aprila i to povodom intervencije policije na Vaclavskom trgu u Pragu.

Merkel zove na obračun sa neonacistima!

Uz nju je stajao komentara da dok češka policija hapsi antifašiste da ne ometu nacionaliste, pristalice ekstremista dižu nekažnjeno ruku u nacistički pozdrav.

"Optuženi je bio sasvim svestan šta je to neonacizam, šta je to nacistički pozdrav, šta je fašistički simbol. Ruku je digao u pozdrav 'zig hajl' u nameri da javno izrazi simpatije prema neonacizmu, što proističe i iz toga kako je bio obučen i u kakvom okruženju je izvršio prestup", obrazložila je presudu sudija praškog suda Eva Šviglerova.

Nečuveno: Plakati Ljotića u centru Beograda (FOTO)

Sud, koji je uzeo u obzir i Mansfeldov profil na Facebooku, nije uvažio njegovu odbranu da je, kako tvrdi, digao ruku da umiri protivnice nacionalista koji su zviždali i skandirali.

Češka policija privela je 25. aprila 10 osoba zato što su bukom pištaljki i čegrtaljki pokušali da ometu miting evropskih nacionalista u Pragu koji je, kao i susret vođa evropskih nacionalističkih partija da razrade taktiku kako da oslabe Evropsku uniju nakon prolećnih izbora za Evropski parlament, organizovao u Pragu lider češke radikalne nacionalističke stranke Sloboda direktna demokratija, Tomio Okamura.

DA SE NE ZABORAVI: Kako su skinhedsi ubili malog Dušana

Glavni gosti i govornici na mitingu na Vaclavskom trgu bili su istomišljenici Okamure iz Francuske i Holandije, Marin le Pen i Gert Vilders.

"Digao sam ruku gore ali da umirim one koji su bili preko puta. Ometali su demonstracije, zviždali su, provocirali. Nisam hteo da se potuku", pravdao se pred sudom Mansfeld, a doneo je i pismo od nekoliko stranih državljana sa izjavom da ga poznaju i da nije rasista ni ekstremista.

Ostale vijesti