Pokrenite se: 8 dokaza da je vežbanje najbolji lek

Autor:

Redovna fizička aktivnost je najbolji način da budete zdravi i lepo rapsoloženi, donosimo vam osam dobrih, naučno dokazanih razloga da se "pokrenete".

Pokrenite se: 8 dokaza da je vežbanje najbolji lek Foto: Guliver/Getty images, erikreis

Ako vežbate redovno, živećete duže, manja je verovatnoća da ćete imati problema sa pritiskom, niži rizik od dijabetesa tipa 2, gojaznosti, ali i depresije.

Donosimo vam 8 razloga da počnete da vežbate! Vežbanje...

... smanjuje rizik od osteoporoze

Vežbe snage su jedan od najboljih načina da sačuvate zdrave i jake kosti i smanjite rizik od osteoporoze. Osim toga, ako ste u dobroj formi i imate očuvanu mišićnu masu, značajno se poboljšava ravnoteža, što je dobra prevencija padova koji su među čestim uzrocima ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i smrti, u poznijim godinama.

... čuva jetru

Jedan od faktora rizika za bolesti jetre je i "sedeći" stil života. Vežbanje aktivira imuni sistem, a važno je i za zdravlje jetre, jer dobra cirkulacija ovom organu omogućava da bolje radi.

... štiti srce

Bilo koja forma fizičke aktivnosti bolja je od potpunog izbegavanja kretanja, tako da možete da izaberete nešto u čemu uživate i posvetite se tome. Šetnja, ples, trčanje ili brzo hodanje, plivanje ili vežbe snage, svaki vid fizičke aktivnosti smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, pre svega zahvaljujući činjenici da vežbanje pomaže održavanju krvnog pritiska, holesterola i kilaže u zdravim granicama.

... je dobro za mentalno zdravlje

Istraživanja su pokazala da redovno vežbanje smanjuje rizik od pojave depresivnih epizoda, zahvaljujući hormonima sreće koji se luče tokom fizičke aktivnosti.

... umiruje zapaljenske procese u telu

Samo dvadesetak minuta vežbanja u toku dana dovoljno je da ublaži zapaljenske procese u telu, koji su krivci za brojna hronična oboljenja. Čak nije potrebno ni da padnete s nogu, umeren intenzitet treninga u kombinaciji sa vežbama istezanja biće sasvim doovljan.

... ublažava bol

Redovna fizička aktivnost prilagođena vašem opštem zdravstvenom stanju i vežbe istezanja mogu u značajnoj meri da ublaže probleme kod osoba koje pate od hroničnih bolova u donjem delu leđa, vratu ili zglobovima. Važno je samo da se posavetujete sa lekarom pre nego što počnete da vežbate, i da postepeno pojačavete intentzitet fizičke aktivnosti.

... umanjuje stres

Redovno vežbanje će vam pomoći i da se oslobodite stresa, naučno je dokazano.

... snižava rizik od dijabetesa

Insulinska rezistencija koja najčešće vodi u dijabetes, ukoliko se ne drži pod kontrolom, najčešće se javlja kao posledica fizičke neaktivnosti. Dobra vest je što možete da "preokrenete" situaciju, i ovo stanje pobedite ako se pokrenete i počnete da vežbate. Ako sat vremena dnevno vežbate umerenim intenzitetom, snižavate rizik od dijabetesa za čitavih 40 odsto.

Pogledajte i video:

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Ostale vijesti