Makedonci sad moraju da "zamene sunce"!

Autor:

Vlada Severne Makedonije zatražila je od lokalnih samouprava da sa svih javnih mesta uklone antičke simbole sunca Vergine, koje je do 1995. godine bilo deo makedonske državne zastave.

0
A- A A+

makedonija Foto: Ilustracija MONDO/Foto Lana Stošić

Makedonski mediji pišu da je sunce Vergine, koje se posle proglašenja nezavisnosti Makedonije nalazilo na zastavi te države, od utorka je nepoželjan simbol na javnim mestima u toj državi novog imena.

Vlada Severne Makedonije naložila je lokalnim samoupravama da, u skladu sa ranijim međunarodnim obavezama (sporazum sa Grčkom koji otvara vrata NATO-u i ulasku u EU), uklone ovaj simbol sa javnih mesta, čime se suštinski završava proces uklanjanja simbola oko kojih su se skoro tri decenije sporili Skoplje i Atina.

Nedugo posle proglašenja nezavisnosti, Makedonija je na zastavi imala zvezdu ili sunce Vergine, simbol antičke Makedonije koji se, doduše u plavo-beloj kombinaciji, nalazi na zastavi grčke geografske oblasti Makedonije (Makedonija ne postoji u Grčkoj kao administrativna oblast).

Taj simbol je 1995. godine, pod pritiskom Grčke, zamenjen "makedonskim suncem", prenosi RTS.

Kompromisna verzija ovog sunca nalazi se na spomeniku Aleksandru Makedonskom u Skoplju i na pločnicima nekoliko gradova u Severnoj Makedoniji.

Poslednjih godina simbol sunca Vergine mogao se videti samo kao deo scenografije tokom protesta opozicionog VMRO-DPMNE, koji se protivi sporazumu sa Grčkom i promeni imena zemlje.

Ostale vijesti