Zaev se izvinjava: Pe**r kao karakterna osobina

Autor:

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izvinio se zbog uvredljivih reči u pokušaju da brani svoju vladu od skandala sa korupcijom na Twitteru, a saopštenje pojedini smatraju jednako uvredljivim.

0
A- A A+
Boki 13, rijaliti Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Zaev je je u utorak, povodom 18 godina potpisivanja Ohridskog sporazuma rekao novinarima: "Svakako da neću dozvoliti da mi nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i, da oprosti LGTB zajednica, jedan peder sruši ovu vladu. Ne. Borićemo se do kraja i svako će snositi svoju odgovrnost".

Njegov komentar odnosio se na vlasnika televizijskog kanala 1TV Bojana Jovanovskog, poznatog pod imenom Boki 13. Zaev je istakao da veruje u transparetnan proces i odbacio kao neosnovane priče da je umešan u aferu "Reket" u kojoj je Jovanovski prvosumnjičeni.

Zaev se nakon te izjave izvinio u dva navrata na Twitteru, u saopštenju koji pojedini smatraju jednako uvredljivim.

"Izvinjavam se. Reč sam koristio kao karakternu osobinu, a ne kao seksualnu pripadnost", napisao je, dodavši da se "bori za prava LGBT zajednice koliko god je to moguće".

Uranija Pirovska iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u Severnoj Makedoniji reagovala je na izjavu Zaeva rekavši da su razočarani.

"Izjava poput ove može izazvati mnogo više nasilja prema LGBT zajednici."

Novinarka Meri Jordanovska izjavila je da je njegovo izvinjenje 'još uvredljivije za LGBT zajednicu."

Zaev se bori sa rastućom kontroverzom oko slučaja korupcije. Skandal je dobio na snazi u julu kada su Jovanovski i njegov saradnik uhapšeni i optuženi za podmićivanje bogatog poduzetnika, Orče Kamčeva, koji je u odvojenom slučaju osumnjičen za pranje novca.

Ostale vijesti