Žene s godinama imaju sve manje "akcije", ovo je razlog

Autor:

Što su starije, žene sve ređe imaju seksualne odnose, a evo i zbog čega.

Žene s godinama imaju sve manje "akcije", ovo je razlog Foto: Guliver/Getty images, Ridofranz

Česta je pretpostavka da stariji ljudi ređe imaju se*s, ali neke studije su pokazale da zapravo stariji od 50 godina imaju najživlji seksualni život. Ipak, izgleda da to nije slučaj kod svih, a posebno ne kod žena – seksualna želja kod njih se smanjuje što su bliže menopauzi, a i nakon toga.

Novo istraživanje je pokazalo da žene sve ređe imaju odnose s godinama, i sve manje uživaju u tim odnosima, a razlozi su različiti, mada se uglavnom mogu objediniti u dve reči - psihološki stres. Uzimajući u obzir odgovore 4.418 žena čiji je prosek godina 64, 65,3 odsto njih ima partnera, ali je samo 22,5 odsto njih seksualno aktivno.

Vremenom su seksualno aktivne žene počele sve ređe da imaju odnose, i ti odnosi su im postajali sve manje prijatni. Neke žene kažu da je iscrpljenost porodičnim obavezama razlog što više ne uživaju u "akciji", dok neke u tome sprečava partnerova seksualna disfunkcija ili bolest.

Mnoge žene kažu da problemi u njihovim ljubavnim odnosima, logistika "organizovanja" seksualnog odnosa, način na koji starenje utiče na njihovo samopouzdanje, loše utiču i na njihov libido.

"Vrlo mali broj njih, oko tri odsto, ima pozitivna seksualna iskustva", saopštili su naučnici nakon studije. "Otvoren razgovor o seksualnosti, uključujući tu i želje, potrebe, disfunkcije, važan je da bi se smanjio pritisak na žene koje se ne usuđuju da razgovaraju o tome", kažu stručnjaci, dodajući da su "seksualni problemi često potcenjeni".

Ostale vijesti