BL gitarijada '68: Loši bendovi i još gora publika

Banjalučki "Glas" izvjestio je 5. februara 1968. o gitarijadi koja je te godine održana u prostorijama hotela "Rudi Čajavec" u centru Banjaluke.

2
A- A A+
Jedina "svijetla tačka" - VIS Vandali Foto: YouTube/screenshot Jedina "svijetla tačka" - VIS Vandali

Ovu muzičko - zabavnu manifestaciju, pod nazivom "Plavo veče", organizovali su posljednjeg dana januara banjalučki VIS Vandali i članovi Ferijalnog saveza - družine "R. Čajavec".

"Prema zamisli organizatora, ovo veče trebalo je biti nezvanična smotra vokalno-instrumentalnih sastava 'električara' sa područja BiH, susret mladih koji se bave ovom vrstom muzika i kao generalna proba prije predstojeće gitarijade koja će se održati na proljeće", piše "Glas".

U nastavku list navodi kako su organizatori od samog početka imali problema, jer je od 20 pozvanih - 11 otkazalo učešće, pa je na kraju nastupilo samo devet sastava: Vokinsi, Vandali, Baroni, Boemi, Usamljeni, Ričmeni i Sijamske mačke, svi iz Banjaluke, Nepomirljivi iz Prijedora i Sjene iz Bihaća. Bendovi su svirali po četiri kompozicije, od kojih su neke bile i vlastite.

"Kvalitet muzike koju smo slušali te večeri nije bio ni na standardnom nivou. Neke kompozicije su dobro i vjerno svirane,druge iskarikirane tako da ih ni najbolji muzički stručnjaci ne bi prepoznali. Iz prosječnosti interpretacija i muzičara izdvojili bismo jedino 'Vandale' koji su pokazali da znaju note i poznaju muziku bolje nego ostali. Ni gosti iz Prijedora i Bihaća nisu pokazali nešto više od prosječnog", piše list.

Na kraju teksta, autor se osvrnuo i na publiku, navodeći da je ona pokvarila i ono malo lijepog utiska koji bi se mogao ponijeti sa tog koncerta:

"Bilo je gužve, lomljenja stolica i sličnih 'podviga', tako da je gitarijada morala biti prekidana sve dok se ponovo ne uspostavi red. Siguran zaključak je da je posjetioce više privukla pomodnost muzike i sastava nego kvalitet. Prisustvovalo je oko hiljadu posjetilaca..."

Foto: Glas, screenshot

..........

Ovaj interesantan članak pronašli smo u saradnji sa u arhivom Narodne i univerzitetske biblioteke RS u Banjaluci. Ukoliko vam se dopadaju "Priče iz naftalina", zapratite nas i na facebooku! (LINK)

Tagovi:

Ostale vijesti