Muškarci su stvarno velika deca, evo zašto

Autor:

Verovatno ste nekad čuli teoriju o tome kako muškarci u životu prolaze samo kroz dve faze, prva je pubertet koji beskraaaaajno dugo traje, i iz kojeg se sunovraćuju direktno u senilnost. Evo objašnjenja.

Muškarci su stvarno velika deca, evo zašto Foto: Guliver/Getty images, ilona75

Šalu na stranu, naučno je dokazano da muškarci sazrevaju sporije, i da se njihov mozak potpuno razvija tek oko 40. godine.

Studija sprovedena na Oksfordu pratila je proces sazrevanja ljudskog mozga, mereći razvoj i strukturu neuronsih mreža. Predmet istraživanja bilo je da se otkrije koje se mogućnosti našeg mozga menjaju kako starimo, a koje ostaju nedirnute. Naučnici su utvrdili da se sazrevanje ljudskog mozga razlikuje među polovima, jer se kod muškaraca razvijanje funkcionalnih i strukturnih svojstava odvija nešto duže nego kod žena.

Tim istraživača proučavao je funkcionisanje mozga 121 ispitanika oba pola, starosti između 4 i 40 godina, i ispostavilo se da razlike u stepenu razvijenosti moždanih funkcija zavise od godina, ali i od pola ispitanika.

Iako mozak i muškaraca i žena razvije u nekom trenutku iste mogućnosti za svakodnevno funkcionisanje, kod muškaraca se to dešava nešto sporije. Ženski mozak je efikasniji, ali, pošto se te sposobnosti kod žena pre razviju, ranije počnu i da propadaju, tako da… niko ovde nije "u prednosti".

Potpuni razvoj svih moždanih funkcija kod muškaraca se završava tek oko 40. godine, i eto objašnjenja zašto su žene u mladosti "zrelije" i "odgovornije" nego muškarci. Ujedno, to je i razlog zbog kojeg žene, naročito u mladosti, često biraju partnere koji su par godina stariji od njih.

Pročitajte: Pet važnih razlika između muškaraca i žena

Ostale vijesti