Auto-put "Miloš Veliki" svečano pušten u saobraćaj

Autor:

Auto-put "Miloš Veliki", na dionici od Obrenovca do Ljiga, večeras je svečano pušten u saobraćaj.

Auto-put "Miloš Veliki" svečano pušten u saobraćaj Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Svečanom otvaranju auto-puta kod petlje Ljig prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, članovi Vlade Srbije, bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori Andrija Mandić, kineska delegacija, kao i mnogobrojni gosti i građani.

Obraćajući se okupljenima na svečanosti, Vučić je poručio da ovaj auto-put pokazuje "novi nivo kvaliteta života za građane Srbije" i da se na njega čekalo 70 godina.

"Nakon 'Miloša Velikog' slijedi Vožd Karađorđe"

"Ovaj auto-put će biti hrast budućnosti za svu našu decu koja treba da ostanu u Srbiji jer će da dovede investitore u Lajkovac, Valjevo, Milanovac, Požegu i Čačak", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija tokom posljednjih godina ima značajan ekonomski prosperitet i da će nastojati da kvalitet života građana bude još bolji.

Vučić je zahvalio Dodik što je prisustvovao današnjoj svečanosti, kao i svim radnicima koju su radili i gradili auto-put "Miloš Veliki".

Dodik, Vučić, autoput Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsjednik Srbije je prethodno u društvu Dodika i Mandića i drugih zvanica obišao naplatnu rampu Obrenovac, gdje je razgovarao sa predstavnicima kompanija koji su gradili ovu dionicu.

Oni su na petlji Lajkovac-Valjevo prisustvovali predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim auto-putem, a Vučić je razgovarao sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile ovu dionicu.

Potom su obišli tunel "Brančić", gdje se nalazi Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovali prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih auto-putem "Miloš Veliki".

"Miloš Veliki" povezuje Srbiju i Srpsku

Dionica auto-puta od Obrenovca do Ljiga, dužine 62,7 kilometara, projektovana je za brzine od 130 kilometara na čas.

Auto-put je širok 28,4 metra i ima brzu, srednju i zaustavnu traku.

Na novoj saobraćajnici su 42 mosta i nadvožnjaka, te oko 200 kilometara odbojne ograde.

Ova dionica je od izuzetne važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Sa ranije otvorenom dionicom Ljig-Preljina činiće cjelinu od 103 kilometra auto-puta.

Tagovi:

Ostale vijesti