Premijerka u šoku: Grenland nije na prodaju

Autor:

Grenlad nije na prodaju, a ideja da se proda SAD je apsurdna, poručila je premijerka Mete Frederiksen nakon što je ekonomski savetnik američkog predsednika Donalda Trampa potvrdio da je Vašington zainteresovan za kupovinu tog ostrva.

0
A- A A+
grenland Foto: Tanjug/AP Photo/Keith Virgo


"Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski. Grenland pripada Grenlandu. Iskreno se nadam da nisu mislili ozbiljno", rekla je Frederiksen za list Sermitsiak tokom posete Grenlandu, koji je u sastavu Kraljevine Danske.

Tramp stiže u posetu Kopenhagenu početkom narednog meseca, kada bi trebalo da se Frederiksen i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom razgovara o Arktiku, preneo je u nedelju Rojters.

Ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou ranije potvrdio je da Tramp "želi da razmotri" kupovinu Grenlanda, iako su sa tog ostrva poručili da nisu na prodaju.


Kudlou je za Foks njuz sandej rekao da ne želi da predviđa šta bi moglo da se dogodi, ali je rekao da je Grenland, koji se nalazi između Atlantskog i Severnog ledenog okeana, "strateško mesto" sa "mnogo vrednih minerala".

Tramp je u nedelju ponovo je komentarisao ideju o kupovini Grenlanda, navodeći da to nije prioritet njegove administracije, ali da je "strateški interesanto".

Tramp je novinarima rekao da je ta tema iskrsla u razgovoru unutar njegove administracije.

"Ta ideja se pojavila i...strateški je interesantna", kazao je Tramp, preneo je sinoć Rojters.

Američki predsednik je naveo da Grenland predstavlja ekonomski teret za Dansku koja, kako kaže, zbog toga gubi skoro 700 miliona dolara godišnje, naveo je AP.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.

Ostale vijesti