Delegatu zasmetao "Marš na Drinu“ u Banjaluci

Autor:

Melodija tradicionalnog srpskog marša, kojeg su obradili brojni svjetski umjetnici, zasmetala delegatu iz Istočnog Sarajeva.

Delegatu zasmetao "Marš na Drinu“ u Banjaluci Foto: MONDO/Dragan Šutvić

Banjalučki Borac i Mladost Doboj Kakanj remizirali su 0:0 u subotu na Gradskom stadionu u Banjaluci u meču petog kola PLBIH, tokom kojeg je delegat imao primjedbu na organizaciju utakmice.

Naime, delegatu Davoru Ristoviću iz Istočnog Sarajeva zasmetala je melodija tradicionalne pjesme „Marš na Drinu“ koje je puštena na razglasu Gradskog stadiona u Banjaluci, piše "EuroBlic".

Ristović je tražio da se prekine "Marš na Drinu“, ali u svom izvještaju sa utakmice to nigdje nije pomenuo i naveo je samo upotrebu pitorehničkih sredstava na sjevernoj tribini.

Nije poznato zašto je kompozicija koju je na početku Prvog svjetskog rata komponovao Stanislav Binički i posvetio srpske vojske na Ceru 1914. godine i komandantu Milivoju Stojanoviću Brki, koji je predvodio čuveni Gvozdeni puk.   

"Marš na Drinu" su, između ostalih, obradili britanski The Shadows, belgijski The Jokers, švedski The Spotnicks, holandski harmonikaški duo De Kermisklanten, Italijanka Franka Sicilijano, južnoafrički organista Čeri Vajner, američki gitarista Čet Atkins... Od domaćih izvođača, svoje verzije kasnije su snimili Točak, Džoni Štućić, Lajbah...

Američki prepjev pod nazivom "Little Soldier Boy" snimila je 1964. godine Peti Pejdž, najpopularnija pjevačica 50-ih godina u SAD.

10 zanimljivih činjenica o "Maršu na Drinu"

Tagovi:

Ostale vijesti