• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delegatu zasmetao "Marš na Drinu“ u Banjaluci

Autor mondo.ba

Melodija tradicionalnog srpskog marša, kojeg su obradili brojni svjetski umjetnici, zasmetala delegatu iz Istočnog Sarajeva.

 Delegat utakmice Borac - Mladost tražio da se prekine "Marš na Drinu" Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Banjalučki Borac i Mladost Doboj Kakanj remizirali su 0:0 u subotu na Gradskom stadionu u Banjaluci u meču petog kola PLBIH, tokom kojeg je delegat imao primjedbu na organizaciju utakmice.

Naime, delegatu Davoru Ristoviću iz Istočnog Sarajeva zasmetala je melodija tradicionalne pjesme „Marš na Drinu“ koje je puštena na razglasu Gradskog stadiona u Banjaluci, piše "EuroBlic".

Ristović je tražio da se prekine "Marš na Drinu“, ali u svom izvještaju sa utakmice to nigdje nije pomenuo i naveo je samo upotrebu pitorehničkih sredstava na sjevernoj tribini.

Nije poznato zašto je kompozicija koju je na početku Prvog svjetskog rata komponovao Stanislav Binički i posvetio srpske vojske na Ceru 1914. godine i komandantu Milivoju Stojanoviću Brki, koji je predvodio čuveni Gvozdeni puk.   

"Marš na Drinu" su, između ostalih, obradili britanski The Shadows, belgijski The Jokers, švedski The Spotnicks, holandski harmonikaški duo De Kermisklanten, Italijanka Franka Sicilijano, južnoafrički organista Čeri Vajner, američki gitarista Čet Atkins... Od domaćih izvođača, svoje verzije kasnije su snimili Točak, Džoni Štućić, Lajbah...

Američki prepjev pod nazivom "Little Soldier Boy" snimila je 1964. godine Peti Pejdž, najpopularnija pjevačica 50-ih godina u SAD.

10 zanimljivih činjenica o "Maršu na Drinu"

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pitanje za upravu

Zasto nije doveden Petar Kunić, banjalucko dijete? Nama ne valja!? A Zrinjskom valja. Zar nije vidljivo pored svih skupih pojacanja da banjalucka djeca nose igru Borca - Vranjes, Kajkut, Subić. Napadac nam je nasušno potreban, a mi slobodnog Kunića puštamo u Zrinjski, i cekamo da se Mirić i Vujaklija smiluju potrcati

Uzas

@Pitanje za upravu Nemoj zaborsviti Bosancica...

Marko

Ma da, to je ta ista bratija ko Šarovic i Mektic. Odu u ime Srba zauzmu fotelje u Sarajevu, napune dzepove i onda rade protiv Srba. Nikad ni jednom delegatu to nije zasmetalo. Dobar si Srbine

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC