• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Belenzada: Evo kakvo definisati minimalnu platu

Autor SRNA

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske Obrad Belenzada smatra da se minimalna plata u Srpskoj mora definisati kao ekonomska ili kao socijalna kategorija.

 Minimalna plata u RS Obrad Belenzada Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Ako je minimalna plata ekonomska, onda mora biti za najmanje složen posao, a ako je socijalna, nema poreza", rekao je danas Belenzada Srni u Zvorniku. 

Belenzada smatra da bi minimalna plata trebalo da se utvrdi po grupama složenosti posla za sve zaposlene u društvu, dodavši da nije u redu da koeficijent složenosti za srednju stručnu spremu u proizvodnji bude tri, a u administraciji sedam, uz istovremenu priču da se stimuliše zapošljavanje u proizvodnji.

On je rekao da iskazivanje prosjeka plata ne odražava realno stanje jer se kreće od mininalne 450 KM, dok se za ugovorene plate i ne zna kolike su.

Belenzada smatra da se sve ove nedoumice mogu riješiti opštim kolektivnim ugovorom jer i Vlada Republike Srpske učestvuje u pregovorima sa poslodavcima i Sindikatom.

"Adekvatnije i pravednije treba riješiti sistem raspodjele, što se može obezbijediti opštim kolektivnim ugovorom", smatra Belenzada.

Belenzada je rekao da se više pažnje mora posvetiti zaštiti na radu sa obezbijeđenom zaštitnom opremom i obaveznim sistematskim pregledima jednom godišnje.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jl

Zasto radnik nesmije znati kolika je plata,od njegovog kolege.Treba kao pre,da svako zna,ko je nagrađen (za svoj rad),boljom platom ili kažnjen za nerad slabijom platom.Krije se,kao da neko ima dobru platu.

MONDO REPORTAŽE