Termovizijsko snimanje Banjaluke: Zeleno je važno!

Autor:

Tropske temperature su i ovog ljeta donijele su mnogo problema svima, a posebno bolesnim, starim, nemoćnim, kao i onima koji rade na otvorenom...

0
A- A A+

Suncu ne možemo da zapovijedamo, ali da je život ljeti mnogo lakši u prirodi pokazuje i snimak Banjaluke termovizijskom kamerom, na kome se vidi da temperature na nekim mjestima dosežu preko 75 stepeni Celzijusa.

Osim toga, razlika u temperaturi na betonu i zelenoj površini pored povremeno je i preko 20 stepeni!

Pogledajte:"Željeli smo da ukažemo koliko je zelenilo važno i pokažemo koliko nedostatak zelenih površina utiče na mikroklimu", kaže za Mondo.ba Vladimir Branković, vlasnik Termovizije BB, koja je autor videa.

Profesorka Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci Darija Gajić kaže da su termovizijske kamere kod nas još uvijek rijetke, jer su dosta skupe, ali mogu da budu izuzetno korisne.

"Pomoću ove kamere moguće je utvrditi, na primjer, da li je izvođač radova objekata koji se grade ispoštovao pravilnik o energetskoj efikasnosti. Možete provjeriti da li je izolacija urađena kako treba, ili ako negdje curi voda, možete da utvrdite tačno mjesto gdje je došlo do kvara", objasnila je profesorka Gajić.

Ostale vijesti