Pita sa fetom i začinskim biljem

Autor:

Odlična ideja za lagan letnji ručak!

Pita sa fetom i začinskim biljem Foto: Guliver/Getty images, Lena_Zajchikova

Sastojci:

120 grama brašna

75 grama integralnog brašna

Dve kašike šećera

Pola kašičice soli

120 mililitara maslinovog ulja

4 kašike mleka

Za fil

30 grama putera

Dve glavice luka, sitno iseckanog

So i biber

Dve kašike vinskog sirćeta

230 grama krem sira, na sobnoj temperaturi

340 grama fete, isečene na kockice

Dve kašike maslinovog ulja

Tri kašike svežeg peršuna, sitno iseckanog

Dve kašike nane, sitno iseckane

Kašičica origana

8 čeri paradajza, isečenih na polovine ili četvrtine

Priprema:

U okrugli pleh za tart prečnika tridesetak centimetara stavite papir za pečenje.

U činiji pomešajte brašno, šećer i so, pa dodajte maslinovo ulje i mesite dok se ne sjedini, a zatim dodajte mleko, kašiku po kašiku, i mesite dok ne dobijete glatko testo.

Testo stavite u pleh, poravnajte u tankom sloju i lepo utisnite ivice, izbockajte viljuškom, pa stavite u friz na 15 minuta.

Pecite dvadesetak minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni, ili dok testo ne dobije lepu zlatnožutu boju.

Dok se kora peče, napravite fil.

Puter otopite na srednjoj vatri, dodajte sitno naseckan luk i dinstajte dok ne počne da mekša, pet do šest minuta. Posolite i pobiberite po ukusu, pa smanjite šporet na najslabije i pržite dok se luk ne karamelizuje, još oko 20 minuta.

Dodajte sirće i nastavite da kuvate, mešajući sve dok sva tečnost ne ispari. Zatim prespite u činiju, dodajte krem sir i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ohladite na sobnu temperaturu.

U većoj činiji pomešajte fetu, maslinovo ulje i začine.

Kad se krem sir sa lukom ohladi, rasporedite ga ravnomerno po kori, odozgo stavite feta sir sa začinima i čeri paradajz isečen na polovine i služite.