''Ako Dodik ne glasa za ANP kriza se nastavlja"

Autor:

Predsjednik SDA najavio mogućnost novog produbljenja političke krize u BiH, ako Milorad Dodik ne glasa za Godišnji nacionalni plan za put ka NATO.

3
A- A A+
NATO Foto: YouTube/printscreen/NATO

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da, ukoliko srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne glasa za Godišnji nacionalni program /ANP/ za put ka NATO, neće biti podržan ni kandidat za predsjedavajućeg novog saziva Savjeta ministara, te da će to produbiti krizu.

Izetbegović je ovo izjavio nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i bošnjačkim članom ove institucije Šefikom DŽaferovićem, na kojem je razgovarao o sutrašnjim sjednicama Predsjedništva na čijem su dnevnom redu ANP i imenovanje kandidata za predsjedavajućeg novog saziva Savjeta ministara.

"Očekujem da konačno to riješimo sutra. Potpisali smo da ćemo raditi u skladu sa Ustavom i zakonom i da ćemo poslati ANP u Brisel, da li redukovani ili neredukovani, kako bi se nakon toga imenovao kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Dakle, biće obje sjednice", rekao je Izetbegović.

Na pitanje šta će se desiti nakon isteka sporazuma o potpisanim principima za formiranje vlasti, Izetbegović je rekao da principi ne mogu isteći.

"NJih imamo ili nemamo. Mogu isteći rokovi. Nakon 5. septembra će doći 6. septembar i nastavićemo se baviti onim što će biti presjek onoga što želimo, a to je redukovani ANP, koji treba da uradi Komisija za NATO", izjavio je Izetbegović.

Ostale vijesti