Delimustafić pušten iz pritvora

Autor:

Vrhovni sud Federacije BiH /FBiH/ donio je konačno rješenje da se bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Alija Delimustafić, optužen za krivična djela u vezi sa prodajom nekretnina, uz mjere zabrane pusti iz pritvora.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO, Goran Sivački Ilustracija

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda FBiH, koja je donesena prošle sedmice, Delimustafiću je zabranjeno napuštanje adrese prebivališta i biće u kućnom pritvoru.

Ranije je određeno da pritvor može napustiti uz plaćanje kaucije u iznosu od milion KM. On će napustiti pritvorske prostorije za sedam do deset dana, nakon okončanja procedure u vezi sa kaucijom.

Delimustafić, koji je uhapšen u akciji "Pravda", proveo je u pritvoru više od tri godine, a Vrhovni sud FBiH tri puta je ukidao rješenje o njegovom puštanju.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo nema pravo žalbe jer je ova odluka donesena prema njihovoj žalbi, prenosi portal "Kliks".

Optužnica protiv Delimustafića potvrđena je krajem 2017. godine, a glavni pretres nikada nije počeo. Suđenje Delimustafiću i drugima u ovom predmetu odgođeno je 14 puta.

Delimustafić se sumnjiči da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih lica na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sudija Lejla Fazlagić Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim licima.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.

Tagovi:

Ostale vijesti