Google konkurent u gubitku 60 milijardi dolara!

Autor:

Kineski pandan Google Search servisu izgubio 60 milijardi dolara tržišne vrednosti!

0
A- A A+

Najveći kineski internet pretraživač, Baidu, suočen sa oštrom konkurencijom u liku novijih rivala izgubio je od prošle godine, kad je dostigao vrhunac, više od 60 milijardi dolara tržišne vrednosti. Taj pretraživač, deo kineskog internet trija Baidu, Alibaba i Tencent - popularno nazvanog zajedničkim imenom BAT - suočen je sa sve težim uslovima na tržištu oglašavanja zbog čega je počeo da zaostaje za preostala dva rivala.

Baidu, često nazivan "kineskom Google kompanijom", susreo se ove godine i sa sunovratom svojih akcija od gotovo 40 odsto. Nasuprot tome, akcije Tencent kompanije su porasle za nešto više od 6,0 odsto, a deonice giganta u oblasti e-trgovine Alibabe za više od 27 procenata, prenosi CNBC.

Na svom vrhuncu, sredinom maja 2018. godine tržišna vrednost Baidu imperije je iznosila oko 99 milijardi dolara, a cena akcija mu je dostizala 284 dolara. Međutim, deonice tog giganta za pretragu pale su od tada na 96,7 dolara po akciji, a njegova tržišna kapitalizacija na 33,8 milijardi dolara.

Poređenja radi, Tencent i Alibaba vrede više od po 400 milijardi dolara.

Ostale vijesti