U ovome grešite kad spremate smrznuto povrće

Autor:

Smrznuto povrće sve se više koristi u pripremi jela, ali mnogi prave ove greške kada ga koriste kao sastojak...

U ovome grešite kad spremate smrznuto povrće Foto: Guliver/Getty Images/Issaurinko

Već znate koliko je važno da jedete povrće, a mnogi svoju dnevnu dozu povrća unose pripremajući obroke od smrznutog povrća – i to je OK, ali stručnjaci savetuju kako da izbegnete neke česte greške.

Uzimate bilo koju kesu smrznutog povrća

Pipnite kesu smrznutog povrća i znajte da, ako je povrće zamrznuto grupisano, na sredini kese, "to znači da je negde usput odmrznuto pa opet smrznuto i da je izgubilo dosta nutrijenata u tom procesu", ističe dijetetičarka Bet Ougust.

Ovakve temperaturne promene dovode do dehidracije povrća tokom skladištenja, pa se formira led, koji utiče na boju, ukus i čvrstoću.

Povrće se zamrzava sveže i puno nutrijenata, tako da ako izaberete kesu gde možete da osetite povrće pod prstima, a ne jednu veliku smrznutu loptu, to znači da su još uvek u dobrom stanju, kaže Ougust.

Odmrzavate povrće pre kuvanja

"S obzirom na to da se zamrzavanjem povećava sadržaj vode, a povrće se uglavnom sastoji od vode, zamrzavanje te ćelije povećava do maksimuma. Zbog toga se odmrzavanjem povrća gubi struktura, pa ono postaje mekanije", objašnjava nutricionistkinja Lisa Šepard.

Ona ističe da nema potrebe da odmrzavate povrće pre upotrebe jer će se ono svakako brzo odmrznuti prilikom kuvanja. Takođe, kuvanje smrznutog povrća mu neće pokvariti strukturu.

Prerano dodajete smrznuto povrće

U većini slučajeva je dovoljno da smrznuto povrće kuvate nekoliko minuta, a Šepardova ističe da ljudi često to ne znaju, već smrznuto povrće dodaju ranije u recept i kuvaju isto koliko bi kuvali sveže povrće. Time je povrće prekuvano, a snižava se i nivo nutrijenata, posebno vitamina C i B.

Ona savetuje da smrznuto povrće dodajete nekoliko minuta pred kraj kuvanja jela, kako bi zadržalo teksturu i boju.

Tagovi:

Ostale vijesti