Banjaluka: U septembru kontrola septičkih jama

Autor:

Vodna inspekcija i Komunalna policija u Banjaluci od 1. septembra krenuće u kontrole septičkih jama po domaćinstvima u svim dijelovima grada gdje ne postoji izgrađena kanalizaciona mreža.

0
A- A A+

janko kecman Foto: Srna/Gradska uprava Banjaluka

Kontrole se vrše kako ne bi dolazilo do izlivanja fekalija po putevima i lokalnim vodotokovima.

"U naseljima gdje ne postoji kanalizaciona mreža, domaćinstva su, prema zakonu, dužna da imaju izgrađene septičke jame i da ih redovno i na propisan način održavaju", ukazuje načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman, prenosi sajt Gradske uprave.

Svim mjesnim zajednicama su već upućeni dopisi sa ovim obavještenjem, kako bi mještani bilo upoznati sa predstojećom kontrolom. U obevještenju se, između ostalog, podsjeća na obavezu propisnog pražnjenja postojećih septičkih jama, u skladu sa pravilnikom o ispuštanju otpadnih voda za gradove i naselja gdje nema javne kanalizacije.

"Sugeriše se građanima da izvrše navedenu obavezu prije kontrola na terenu, pogotovo što će svi koji budu uhvaćeni u prekršaju biti suočeni sa kaznom od 500 KM," ističe Kecman.

On naglašava da će biti kažnjeni i svi vlasnici objekata koji nemaju izgrađenu septičku jamu ili je, pak, prazne na nepropisan način, odnosno ispuštaju u vodotokove ili na druge površine.

"Naš cilj i nije kažnjavanje, nego, prevashodno, zaštita stanovništva i životne sredine, koju ugrožavaju nesavjesni sugrađani," zaključuje Kecman.

Ostale vijesti