• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Orlovi" skoro isti kao 2014: "Plej" MANJE, bek VIŠE

Autor mondo.rs

Iako tim Srbije za Mundobasket na prvi pogled nije najbolje izbalansiran, Aleksandar Đorđević podseća da je na prethodnom šampionatu u Španiji - kada smo uzeli prvo od tri srebra u njegovom mandatu - koncepcija bila gotovo identična.

 "Orlovi" skoro isti kao 2014: "Plej" MANJE, bek VIŠE Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Reprezentacija Srbije krenula je put Kine u iznuđenom sastavu.

Selektor Aleksandar Đorđević planirao je da povede 14 igrača, pa da posle turnira u Šenjangu donese konačnu odluku, ali se usled povreda Teodosića i Milosavljevića sastav za Mundobasket "sam izabrao".

Da su pomenuta dvojica igrača ostala u stroju, na Svetskom kupu bismo verovatno igrali sa sedam "niskih" i pet "visokih" igrača, što su mnogi raniji selektori smatrali idealnom kombinacijom.

Ovako, formula je "6+6", pri čemu može da se diskutuje da li bi u okviru te dve grupe raspored po pozicijama mogao da bude optimalniji. Povoljna okolnost je to što nekoliko igrača može da odradi zadatke na više pozicija, pa Đorđević ima prostora za eksperimentisanje, kao što se videlo u pripremnim mečevima.

Kako će sve to izgledati na prvenstvu, šta bi mogle da budu prednosti, a šta mane, videćemo.

"Selekcija se uvek pravi računajući na neke neplanirane stvari. Uvek gledamo da anticipiramo potencijalni problem. U ovom trenutku sam jako zadovoljan koncepcijom tima. Na Svetsko prvenstvo 2014. godine isto smo išli sa šest visokih igrača, od toga četiri klasične 'petice'. Postoje ideje za pomeranje nekih igrača sa određenih pozicija i nadam se da će nam to dati neka dobra rešenja", rekao je Đorđević na konferenciji za medije pred put u Kinu.

Tu su dva plejmejkera (Jović, Micić) i dva beka šutera (Bogdanović i Gudurić). Pre pet godina imali smo tri organizatora igre (Teodosić, Marković, Jović) i samo jednu klasičnu "dvojku" (Bogdanović).

Na niskom krilu su Simonović i Lučić (umesto Kalinića), a na "četvorci" Bjelica i Birčević, kao 2014. Od klasičnih centara isti je samo Raduljica, a Jokić, Milutinov i Marjanović zauzeli su mesta Krstića, Štimca i Katića.

"Rekao sam na početku priprema da imamo stvarno impozantnu visinu i fizičku prednost. Sigurno je i da igrač poput Bjelice može da bude izuzetno koristan. U Atini smo probali da ga stavimo na poziciju 'tri', gde mislim da isto može da pomogne i dosta da pruži, s obzirom na izuzetno baratanje loptom i kvalitet kreacije iz driblinga", priča Đorđević.

"Dosta ideja se rodilo tokom ovih utakmica i treninga, ali naravno, imamo naš prepoznatljiv sistem koji nam daje rezultate, snagu sigurnost i sa tim idemo u Kinu".

Sve što možemo da poželimo u preostalih 10 dana do prve utakmice na Mundobasketu, protiv Angole, jeste da se Lučić potpuno oporavi i da na treninzima i turniru u Šenjangu ne bude novih povreda. Jer, više nemamo prostora da istrpimo nijednu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC