SAD zapretile Grčkoj zbog iranskog tankera

Autor:

Iranski tanker plovi ka grčkim vodama nakon što je oslobođen u Gibraltaru. SAD zapretile vlastima u Atini.

SAD zapretile Grčkoj zbog iranskog tankera Foto: Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno

SAD su stavile jasno do znanja vladi u Atini da bi svako nastojanje da se pomogne iranskom tankeru, koji plovi ka grčkim vodama nakon što je oslobođen u Gibraltaru, značilo podršku onima koje SAD smatra teroristima i da bi moglo da ima potencijalne krivične posledice.

PREDOMISLILI SE: Britanci vraćaju Irancima tanker

To je rekao zvaničnik Stejt departmenta, koji je naveo da su Sjedinjene Države prenele svoju "snažnu poziciju" vladi u Atini u vezi sa iranskim tankerom, za koji Vašington tvrdi da nosi naftu za Siriju.

Atina: Tanker nije tražio pristup u grčke luke

Grčko ministarstvo spoljnih poslova pomno nadgleda dešavanja u vezi sa iranskim tankerom, koji plovi ka grčkim vodama nakon što je oslobođen u Gibraltaru, saopštili su diplomatski izvori iz Atine. Tanker nije uputio zvanični zahtev da uđe u bilo koju grčku luku, prenosi agencija ANA.

"Svako nastojanje da se pomogne tankeru može se smatrati pružanjem materijalne podrške onima koje je SAD označila za terorištičku organizaciju i može imati potencijalne krivične posledice", rekao je zvaničnik Stejt departmenta, a prenosi Rojters.

Tanker Adrijan Darija 1, otisnuo se iz gibraltarske luke kasno u nedelju i podaci za praćenje brodova pokazuju da plovi ka Kalamati u Grčkoj.

Američki zvaničnik rekao je da tanker prevozom nafte pomaže Islamskoj revolucionarnoj gardi, koju su Sjedinjene Države označile kao terorističku organizaciju.

evropa gibraltar grčka kalamata Foto: Printscreen/Google maps

Tagovi:

Ostale vijesti