Migranti skaču u vodu, situacija izmakla kontroli

Autor:

Devet migranata skočilo je u more sa spasilačkog broda španske organizacije "Open arms", u pokušaju da se domogne ostrva Lampeduza u Italiji, čiji ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini već 19 dana ne dozvoljava iskrcavanje putnika.

0
A- A A+
Migranti skočili u vodu da bi se domogli Lampeduze Foto: Tanjug/AP Photo/Salvatore Allegra Migranti skočili u vodu da bi se domogli Lampeduze

Italijanska obalska straža i posada broda "Open arms" pokušava da spase migrante koji su skočili u vodu, uz napomenu da je "situacija izmakla kontroli", navodi se u saopštenju Humanitarna grupa "Proaktiva open arms".

Salvini, koji je i zamenik premijera i lider antimigrantske Lige, odbija da dozvoli iskrcavanje spasenih migranata u Italiju i traži da njih prihvate druge zemlje Evropske unije. Liga krivi migrante za kriminal, a njena i Salvinijeva popularnost raste.

AP podseća da se incident dogodio nakon što je jedan migrant ranije danas skočio sa broda. Pripadnici obalske straže su ga spasili, ali je odbio da se vrati na humanitarno plovilo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Izvor: YouTube/InfoMigrants

Salvini je juče rekao posadi broda da ide u Španiju i optužio grupu "Open arms" da i dalje drži usidren brod kod Lampeduze "samo da bi provocirala" njega i Italiju.

Kada je brod ušao u italijanske vode, na njemu je bilo 147 spasenih migranata. Prethodnih dana na Lampeduzu je prebačeno 40 migranata s tog broda, jer su bili stari, psihološki iscrpljeni ili maloletnici, posle čega ih je ostalo 107.

Takođe, italijanski ministar je pre tri dana  pristao da se 27 maloletnih migranata bez pratnje iskrca s humanitarnog broda na kom su proveli dve nedelje, čime je makar privremeno popravljena situacija koja preti opstanku italijanske populističke vlade.

Španija je danas ponudila brodu svoju luku Algekiras, ali je grupa "Open arms" navela da bi bilo apsurdno da krene na još jedan dug put s migrantima, od kojih su mnogi na moru gotovo tri nedelje.

Brod Oušn vajking kojim upravljaju dve francuske humanitarne grupe, danima sa 356 spasenih migranata plovi između Malte i Lampeduze i malog italijanskog ostrva Linoza, čekajući da ga neko primi. Salvini je obećao da će blokirati ulazak i tog broda u Italiju.

Ostale vijesti