Signali da pod hitno morate da menjate način ishrane

Autor:

Problemi sa kožom koji se pojavljuju "niotkuda" su siguran znak da nešto ne radite kako treba. Evo kako vam telo poručuje da morate više da vodite računa o ishrani.

Signali da pod hitno morate da menjate način ishrane Foto: Guliver/Getty Images/Tinatin1

Zdrava ishrana i redovno vežbanje su od presudne važnosti ako želite da budete zdravi i da živite dugo. Ali, ono što jedemo utiče i na našu kožu, i to značajno. Evo šta kažu nutricionisti i dermatolozi, kako vam koža poručuje da morate nešto da menjate u navikama.

"Ono što unosimo u organizam, kao i skriveni zdravstveni problemi mogu se uočiti na različite načine", kaže nutricionistkinja Elina Danford za britanski "Miror".

"Sve je povezano, a jedna od najboljih stvari koju možete uraditi za svoju kožu je zdrava, izbalasnirana ishrana, zasnovana na svežem voću i povrću."

Sa ovim se slaže i dermatolog dr Niki Voting: "Koža je najveći organ našeg tela, nema sumnje da će se sve što nije u redu u organizmu odraziti i na kožu."

Evo na šta treba da obratite pažnju:

Beskrvne, svikaste usne i duboke bore oko usana

Uzrok: Pušenje

"Postoji toliko razloga zbog kojih bi trebalo da prestanete da pušite. Ne samo zbog oštećenja koja to izaziva u svim tkivima i organima, i povišenog rizika od raka, nego i zbog sasvim očiglednog propadanja kože", kaže dr Voting.

Nikotin izaziva sužavanje krvnih sudova, što ometa cirkulaciju krvi, koža ne dobija dovoljno kiseonika i nutrijenata koji su joj neophodni i počinje da propada. Bore oko usta postaju izraženije zbog specifičnog položaja tokom uvlačenja dima.

Akne

Uzroci: Infekcije, zapaljenski procesi u telu, loš način ishrane

"Akne su zapaljensko stanje", objašnjava ona, i dodaje da smirivanje zapaljenskog procesa u organizmu obično popravlja stanje.

"Omega-3 masne kiseline imaju snažno protivupalno dejstvo, tako da su masna riba, maslinovo ulje i avokado namirnice koje su odlične za kožu. Prirodni lek protiv upala je i đumbir", kaže Danfordova.

Trebalo bi, naravno, da izbegavate prerađenu hranu kao i da vodite računa da ne preterujete sa mlečnim proizvodima, alkoholom i kofeinom.

Tamni kolutovi oko očiju, izraženi podočnjaci i bore

Uzrok: Previše šećera

"Ako imate utisak da vam lice prerano stari, trebalo bi da izbegavate unos prerađenih šećera, ili bar da povedete računa o količini. Ovo se odnosi pre svega na beli hleb, beli pirinač, kao i slatkiše", kaže Danfordova.

"Šećer uništava kolagen u koži, i ubrzava njeno starenje", slaže se i dr Voting.

Suva koža

Uzrok: Problemi sa jetrom

"Jetra prerađuje štetne toksine u oblik koji možemo da izbacimo iz organizma. Ako ne radi kako treba, to će se primetiti i na koži. Da biste očuvali zdravlje jetre, trebalo bi da se pobrinete da unosite dovoljno povrća, naročito brokolija, kupusa, karfiola i kelja", savetuje nutricionistkinja.

Mladost na tanjiru

"Superhrana" za žene

Ostale vijesti