I "Teret" u trci za srpskog kandidata za Oskara!

Autor:

Konkurs je završen, evo kojih pet filmova će komisija razmotriti i doneti konačnu odluku!

I "Teret" u trci za srpskog kandidata za Oskara! Foto: Tanjug/Danny Moloshok/Invision/AP, File

Uz dramu "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog i tragikomediju "Delirijum tremens" Gorana Markovića, u poslednjih nekoliko sati do isteka roka na konkursu Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) za srpskog kandidata za američkog Oskara, prijavljena su još tri filma.

Kako je Tanjugu rekao generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković, to su dokumentarac "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića, film "Reži" Koste Đorđevića i nagrađivano ostvarenje Ognjena Glavonića "Teret".

Film "Teret" prati vozača kamiona koji tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. prevozi njemu nepoznati teret sa juga zemlje do Beograda, leševe ubijenih na Kosovu. Glavnu ulogu igra Leon Lučev.

Svi filmovi, prema rečima Beokovića, ispunjavaju formalne uslove da budu prihvaćeni, što znači da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u Srbiji.

"Konačnu odluku o našem kandidatu za nagradu Oskar doneće polovinom septembra specijalna komisija AFUN-a koja broji 24 člana. To su nova pravila Američke akademije za film i nauku", kazao je Beoković.

Koji od ovih filmova, po vašem mišljenju, zaslužuje da bude srpski kandidat? Recite nam u komentarima!

Ostale vijesti