Rusi poslali robota ''Fedora'' u svemir

Autor:

Rusija je jutros u svemir poslala raketu sa humanoidnim robotom "Fedorom", koji će deset dana učiti kako da pomaže astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

0
A- A A+
robot Foto: Guliver/Getty images, Kirillm

"Fedor" je u svemir otišao u raketi "Sojuz" lansiranoj sa Kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Raketa bi trebalo da pristane uz svemirsku stanicu 24. avgusta i da tamo ostane do 7. septembra. 


Na "Sojuzu" obično bude ljudska posada, ali jutros nije bilo ljudi radi testiranja novog spasilačkog sistema za vanredne situacije.

Umjesto kosmonauta, "Fedor" je sjedio u posebno prilagođenom pilotskom sjedištu sa malom ruskom zastavom u ruci.

"Idemo, idemo", čulo se kako robot govori pred lansiranje, čime je ponovio čuvenu frazu koju je izgovorio prvi čovjek u svemiru Jurij Gagarin.

Srebrni robot visok je 1,80 metara i težak 160 kilograma.

Na profilima društvenih mreža "Instagram" i "Tviter" može se vidjeti kako "Fedor" uči nove vještine, poput otvaranja boce, a na stanici će isprobati naučeno u prostoru sa malo gravitacije.

"`Fedor` će raditi na uključenju i isključenju napojnih kablova, koristiće uobičajene predmete - od šrafcigera i ključeva do aparata za gašenje požara", rekao je direktor naprednih programa i nauke u ruskoj Agenciji za svemirska istraživanja "Roskosmos" Aleksandar Blošenko.

"Fedor" kopira ljudske pokrete, što je ključna vještina da pomaže astronautima ili čak ljudima na Zemlji u vršenju zadataka dok su povezani na egzoskelet.

Blošenko je dodao da će ta vrsta robota obavljati i opasne operacije poput svemirskih šetnji.

Tagovi:

Ostale vijesti