• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li osjetili? Plate rasle u svim područjima

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Prosječna mjesečna plata u julu, isplaćena nakon oporezivanja u Republici Srpskoj, iznosila je 912 КM, dok je prosječna bruto plata iznosila 1.417 КM.

 Plate u RS prosjek u julu Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Prema podacima Zavoda za statistiku RS najviša prosječna plata nakon oporezivanja , kao i obično, isplaćena je u području finansijske djelatnosti i osiguranja (1. 459 КM), a najniža u građevinarstvu (632 КM).

Statističari su izračunali da su plate u julu ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, nominalno veće za 7,5 odsto, a realno za 7,1 odsto, i rasle su u svih 19 područja. U nekim su plate veće i do skoro 25 odsto. Blago povećanje zabilježeno je i kada se poredi ovogodišnja julska sa junskom platom.

"U julu 2019. godine, u odnosu na jul 2018, nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen je u svih 19 područja, od čega najviše u poslovanju nekretninama 24,5 odsto, pružanju smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 24,3 odsto i ostalim uslužnim djelatnostima za 20,3 odsto," istakli su iz Zavoda za statistiku RS. 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj su u julu 2019. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku niže za pola procenta, dok su na godišnjem nivou, više za 0,3 odsto.

Najveći godišnji rast cijena imala su alkoholna pića i duvan, usljed viših cijena cigareta koje su poskupile za blizu osam odsto, zatim stanovanje, kao i usluge odvoženja smeća koje su više za blizu 10 odsto.

Najveći pad cijena u posljednjih godinu dana zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća od oko 13 odsto.

U julu 2019. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 342 miliona КM i uvoz od 436 miliona КM.

U okviru ukupno ostvarene robne razmjene, pokrivenost uvoza izvozom je 78,5 odsto, a najviše se izvozilo u Italiju i Srbiju, dok su ove dvije zemlje najzastupljenije i kada je u pitanju uvoz.

U prvih sedam mjeseci ove godine, najviše se iz RS izvozila električna energija, dok najveće učešće u uvozu, ostvaruju lijekovi sa ukupnom vrijednošću od 106 miliona КM, što iznosi blizu četiri odsto ukupnog uvoza.

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mario

Kad bi lagali

S10

Za sedam godina se povećala 30km. Hvala diktatoru!

Raymond Reddington

Ne da sam osjetio povećanje, već ove godine imam i za letovanje i za zimovanje.

Darko

Koji epp snsd-a

Rob

Ma ni za marku! Ali gazda sigurno jeste, njemu je prihod otišao za milion a radnicima ni za 20 KM da poveća platu. Vidi se po uvozu lijekova kako nam je bilo dobro

MONDO REPORTAŽE