• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"I zaljubi se Cica u princa i zaljubi se princ u Cicu"

Autor mondo.rs

"I onda njena majka, carica donese prekrasnu venčanicu i reče Cici s rosom u oku: "Ustani, kćeri, da pustiš stoku!", Dobrica Erić.

 "I zaljubi se Cica u princa i zaljubi se princ u Cicu" Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Srpski književnik, pesnik, prozni i dramski pisac Dobrića Erić na današnji dan bi proslavio svoj 83. rođendan. Pisao je poeziju i prozu, pesme za decu, sarađivao u brojnim listovima i časopisima i često govorio svoje pesme u raznim prilikama.

Rođen je u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži kod Gornjeg Milanovca. Završio je četiri razreda osnovne skole u Vraćevšnici i "oprobao sreću u mnogim zanatima...".

Svojim bogatim stvaralaštvom na svojevrstan način obeležava življenje na šumadijskom i srpskom prostoru. On je pesnik, prozni i dramski pisac, lirski zdravičar Gruže, slikar prirode, sela, detinjstva i ljubavi, pisac pesama za decu.

Prvu zbirku pesama objavio 1959. godine, a od tada više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica...

Pesme su mu ušle u čitanke, antologije, školske lektire. Dobitnik je niza značajnih nagrada i priznanja: Mlado pokoljenje, Goranov venac, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Neven, Vukova Nagrada.

Startovao je kao najuspešniji predstavnik pokreta "Srpski pesnici na selu" čiji su pokrovitelji i promoteri bili učeni intelektualci dr Dragiša Vitošević i prof. dr Vladeta Košutić.

Sa Vitoševićem je sastavio cvetnik srpskih pesnika sa sela "Orfej među šljivama", ali je uskoro nadrastao i svojim darom prevazišao ceo pokret i postao pokret sam po sebi - brojnim knjigama, nastupima, ukupnim pesničkim životom.

Za više od pola veka pevanja, napisao je i objavio stotinak knjiga - poezije, proze, za decu i odrasle: "Vinogradar", "Stari seljački kalendar", "Stražar na suncu", "Serbia koje ima", "Buklija", "Pesma o rataru", "Stari srpski kalendar", "Večni kratkovečnici", "Sricanje Žene", "Padanje zvezda", "Tri sonetna venca", "Kosač peva pod krošnjama", "Kuća za moga brata", "Roždestvo Ratarevo", "Krunisanje" u biblioteci "Reč i misao", "Bunar za prijatelje", "Plači, voljena zemljo", "Trava je uvek mlada", "Razapeta Zemlja", "Ruža vetrova", "Brojanice iz Gračanice".

Njegove knjige za decu imale su veliku popularnost i mnoga izdanja.

S velikim brojem pesama ušao je u "Antologiju srpske poezije za decu" Dušana Radovića, s kojim je uređivao časopis "Poletarac".

U srpskoj poeziji za decu ostavio je neizbrisiv trag i originalan opus, između ostalog: "Vašar u Topoli", Slavuj i sunce" "Ogrlica od grlica", "Leto u Kalipolju", "Frula zlatokrila", "Od ratara do zlatara", "Dobrica čobanska torbica", "Torba sa pet spratova", "Pesme o svicima".

Dobrica Erić je preminuo u martu ove godine u Beogradu u 82. godini života, posle duže bolesti i izostajanja iz javnog i književnog života.

Sahranjen je u svom zavičaju u prisustvu porodice, prijatelja, poštovalaca i meštana. Od jednog od naših najznačajnijih pesnika za decu oprostili su se predstavnici Udruženja književnika Srbije, Prosvetno-kulturne zajednice, udruženja Adligat...

Postoji plan da njegova kuća u Donjoj Crnući bude pretvorena u legat.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop