Brazilski predsjednik ljut zbog donacija?

Autor:

"Ne rade oni to iz milosrđa, nego zato što žele da se miješaju u unutrađnje stvari naše države", kazao Žair Bolsorano.

0
A- A A+
amazonija Foto: Youtube/screenshot/France 24

Brazilska vojska spremna je da odbrani prašumu Amazonije, izjavio je danas komandant oružanih snaga Brazila Edson Leal Pužol, dok se povećava međunarodni pritisak na tu zemlju i traži veća akcija u borbi protiv šumskih požara.

"Za one nesmotrene koji insistiraju na očuvanju svrhe brazilske Amazonije, ne pravite grešku, vojnici će uvek biti spremni da brane i odbiju svaku vrstu prijetnje", rekao je Pužol na obilježavanju Dana vojnika u Braziliji, prenosi Rojters.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i generalni sekretar UN Antonio Guteres ranije su na Tviteru izrazili zabrinutost zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.

Makron je upozorio da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G7 da razgovaraju o tom problemu na samitu u Bijaricu, u Francuskoj ovog vikenda.

"Naša kuća je u plamenu. Bukvalno. Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G7, vidimo se za dva dana kada ćemo razgovarati o tom problemu", napisao je francuski predsednik na Tviteru

Brazilski predsednik Žair Bolsorano je ljutito odgovorio da zemlje koje doniraju novac za zaštitu šuma u Amazoniji, koje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz "milosrđa", već da bi se miješale u unutrašnje stvari Brazila.

Ostale vijesti