Brazil: Vojska kreće u borbu s požarima

Autor:

Brazilski predjsednik Žair Bolsonaro naredio je raspoređivanje vojske koja će da pomogne u gašenju požara koji su zahvatili velike površine šume u regionu Amazona.

0
A- A A+

Fotograf Frans presa rekao je da se gusti dim vidi iznad nekada guste šume u sjeverozapadnoj državi Rondoniji, a vatreni plamenovi su vidljivi sa udaljenosti od nekoliko kilometara. 

požar, amazonija Foto: Satellite image ©2019 Maxar Technologies via AP

Požari u regionu Amazona izazvali su masovne ulične proteste širom planete i izazvali rat riječima između Bolsonara i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona, koji je požar opisao kao "međunarodnu krizu" i najavio blokadu trgovinskog sporazuma EU i zemalja Južne Amerike, prenosi AFP. 

Prema posljednjim podacima, 76.720 šumskih požara registrovano je u Brazilu od početka godine, što je najveći broj od 2013. godine. 

Eksperti vjeruju da je razlog tome ubrzano krčenje šuma i raščišćavanje terena za obradive površine. 

Oko 700 novih požara izbilo je između 21. i 22. avgusta, saopštio je Nacionalni institut za svemirska istraživanja /INPE/, što je dovelo do pojačanja zagađenja vazduha u gradovima, među kojima je i Sao Paolo, u kome je gust smog pretvorio dan u noć. 

Bolsonaro je sinoć izdao dekret kojim se omogućava raspoređivanje vojske kao pomoć u gašenju požara, ali i suzbijanju raširenog i sve većeg kriminala u regionu.

Ostale vijesti