Bukti i Aljaska: Vatra progutala više od 50 kuća

Autor:

Šumski požar koji gori severno od Ankorejdža, na Aljasci, uništio je 51 kuću i tri poslovne zgrade, saopštili su zvaničnici.

0
A- A A+
aljaska,planine,dim Foto: AP Photo/Mark Thiessen Planine se vide kroz dim

Još 84 objekta između Viloua i Talitina, oko 110 kolometara severno od najvećeg grada u državi, takođe su uništena, rekao je menadžer za informacije o požarima Kejl Kesi, prenosi Glas Amerike.

Stotine ljudi evakuisano je zbog požara koji je izbio u nedelju uveče duž autoputa Park, glavne saobraćajnice koja povezuje Ankorejdž sa Nacionalnim parkom Denal, Prizrvom i Fajrbenksom.

Tačan uzrok požara i dalje se istražuje, ali zvaničnici su saopštili da ga je izazvao čovek.

Izvor: Youtube/ALASKA TIMES

Požar je zahvatio gotovo 16 kvadratnih kilometara, a pod kontrolom je oko deset odsto, rekao je portparol Aljaske divizije šumarstva Tim Mori.

Oko 100 vatrogasaca, 20 motorizovanih ekipa i tri helikoptera bore se sa vatrom, a još 100 vatrogasaca trebalo bi da pristigne u nedelju.

Drugi veliki šumski požar gori južno od Ankorejdža, u Kenai nacionalnom skloništu za divlje životinje. Počeo je u junu, ali se sada obnovio. U tom požaru izgorelo je oko 575 kvadratnih kilometara, a pod kontrolom je oko 20 odsto.

Dim od ta dva požara prekrio je Ankorejdž, zbog čega je izdato upozorenje na štetne posledice po zdravlje, a obustavljene su školske aktivnosti na otvorenom.

Tagovi:

Ostale vijesti