''Političke igre neće spriječiti paradu''

Autor:

U Sarajevu će 8. septembra biti održana prva gej parada, a bilo kakvo političko prepucavanje i licitiranje povorkom u korist uskostranačkih prepirki je nedopustivo i neodgovorno, poručili su danas organizatori ovog skupa.

0
A- A A+
LGBT Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Iz organizacionog odbora navode da je povorka nadležnim institucijama najavljena još 1. aprila i da "neće dozvoliti da ih političke igre ometu da LGBTI osobama omoguće da koriste svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja". 

Organizacioni odbor podsjeća da su dobili garancije Vlade i MUP-a Kantona Sarajevo da paradu mogu adekvatno zaštititi i da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje njeno održavanje. 


"Bilo kakva neosnovana zabrana povorke ponosa u BiH predstavljala bi kršenje Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo i bila osnov za sudski postupak i ponovno sankcionisanje Vlade Kantona Sarajevo", ističe se u saopštenju.

Iz organizacionog odbora ovog skupa podsjećaju političke stranke koje su protiv održavanja gej parade, da su ljudska prava zagarantovana Ustavom i zakonima BiH, koji svim građanima garantuju pravo na slobodu mirnog okupljanja.

"Iznenađeni smo podrškom, a ne kritikama"

Ostale vijesti