• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telebak: Kočić iznad svih

Autor SRNA

U Banjaluci je večeras održana svečana akademija u okviru 54. "Kočićevog zbora" na kojoj je ligvisti Miloradu Telebaku uručena ovogodišnja "Kočićeva nagrada".

Nagradu je Telebaku uručio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije.

Telebak je rekao da osjeća veliko zadovoljstvo zbog ove nagrade koju je žiri donio jednoglasno i koju smatra "nagradom iznad svih drugih", jer je i Kočić jedan iznad svih.

"Kočić je jedna veličina, gotovo nedostižna u srpskoj nacionalnoj literaturi", rekao je Telebak novinarima dodajući da je "Kočićev zbor" jedna od najljepših i najorganizovanijih manifestacija.

Telebak je rekao da je Kočić uvijek aktuelan, da je srpski jezik branio i čuvao, a preko jezika ostvarivao i druge nacionalne ideale.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je "Kočićev zbor" manifestacija od značaja za Republiku Srpsku i za grad Banjaluku koja je ove godine iskoračila u programskom smislu.

Ona je istakla da će na obnovljenom Kočićevom ognjištu đaci sticati i dodatna znanja o Petru Kočiću.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da "Kočićev zbor" traje već preko pola vijeka, prije svega zato što ima korijen i tradiciju u narodu.

"To je tradicija narodnog zborovanja, ali i usađen osjećaj za Kočićeve ideje i riječi", rekao je Radojičić

On je naveo da manifestacija "Kočićev zbor" ima sadržaja koji se mogu ponuditi stranim turistima, kao što je stalna postavka u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci - interaktivna soba, koja je rađena dvojezično sa modernim tehnologijama, gdje je predstavljen Kočićev rad i biografija.

Tokom akademije univerzitetski profesor iz Beograda Dušan Ivanić održao je prigodnu besjedu o Kočiću u kojoj je istakao njegovu borbu za očuvanje srpskog jezika, oštru kritiku i razračunavanje sa birokratskim i jezikom manipulacije.

On je naveo da je Kočić bio svoj i nije ličio ni na nikoga, a u djelima su mu zastupljeni ljubav za slobodu i društvenu pravdu, ali i pobuna zbog njihove neostvarenosti.

"Sa Kočićem je kosovski mit nakon `Gorskog vijenca` ponovo postao granica pravde i slobode srpskog naroda, a ogrešiti se o Kočića je moguće samo ako ga stave u neka arhaična vremna", naveo je Ivanić.

Tokom svečane akademije održano je prigodno pjesničko veče i muzičko–scenski program.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop