Iznenađenje za Trampa: Zarif se pojavio u Bijaricu

Autor:

Iznenadni dolazak šefa iranske diplomatije, Mohamada Džavada Zarifa u Bijaric na samit G7 usledio je dva dana posle njegovog sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, domaćinom samita.

0
A- A A+
makron,tramp,g7,bijaric Foto: Tanjug/Philippe Wojazer/Pool via AP

Francuska je pozvala ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa na samit sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) u pokušaju da smanji tenzije oko iranskog nuklearnog programa, izjavio je danas neimenovani francuski zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da je odluka da Zarif bude pozvan na samit u francuskom gradu Bijaricu usledila pošto su se lideri sedam najvećih svetskih privreda, među kojima je i predsednik SAD Donald Tramp, sinoć okupili na večeri.

Upitan da li je Bela kuća znala za dolazak Zarifa, zvaničnik je kazao da Francuska postupa samostalno, ali je naveo da su Makron i Tramp tokom jučerašnjeg dvočasovnog sastanka poduže razgovarali o Iranu.

Francuski zvaničnik je rekao da se američka delegacija u Bijaricu neće sastati sa Zarifom i dodao da Francuska "sarađuje potpuno transparentno sa SAD i sa evropskim partnerima".

Pošto je neočekivano došao na samit G7, Zarif se odmah uputio ka zgradi gde lideri sedam najvećih svetskih privreda debatuju o odnosu prema nuklearnim ambicijama Teherana.

Francuski zvaničnik je kazao da se Zarif odmah po dolasku sastao sa šefom francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijanom.

Avion u kojem je Zarif bio poleteo je jutros iz Teherana i nekoliko sati kasnije sleteo na aerodrom u Bijaricu, koji je od petka zatvoren za sav saobraćaj koji nije povezan s dolaskom učesnika samita.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi napisao je ranije na Twitteru da je Zarif odleteo u Bijaric na poziv Le Drijana i dodao da se šef iranske diplomatije u Francuskoj neće sastati ni pregovarati s američkim zvaničnicima.

Ostale vijesti