• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA sprema revoluciju - VAR mijenja SUDIJE?!

Autor mondo.rs

Standardizacija tehnologije i njeno rasprostranjivanje bili su samo prvi korak, svjetska kuća fudbala sprema revolucionarne promjene?

Video tehnologija je i zvanično dobila svoje mjesto u fudbalu.

Čelnici najjačih liga svijeta poput Lige šampiona, Premijer lige i Primere su tokom prošle i ove godine odlučili da je uvedu kao obaveznu "ispomoć" sudijama, a ljubitelji fudbala i dalje ne prihvataju sa odobravanjem ovu inovaciju.

Ipak, prema pisanjima britanskih medija, FIFA sprema novu promjenu, koja će biti još drastičnija i koja će dodatno promijeniti igru.

Njima se očito upotreba video-sudija veoma dopala, pa su došli na ideju da dodatno pojačaju uticaj tehnologije na dešavanja na terenu.


Naime, u Svjetskoj fudbalskoj asocijaciji ustanovljen je novi odsjek koji će se baviti istraživanjem uticaja popularnog VAR-a na fudbal, kao i mogućnostima njegove buduće primjene. Osnovni cilj novog departmana jeste da "smanji greške u suđenju", i da u krajnjoj instanci, ukoliko se pokaže da je tako "bolje", zamijeni linijske sudije video tehnologijom.


Tako bi ljudski faktor u odlukama bio sveden na odluke jedne osobe, makar kada je u pitanju teren, VAR sobe bi i dalje postojale i bile ispunjene ljudstvom, ali glavni arbitar ne bi imao pomoć na aut-linijama.

Navijači će sigurno biti furiozni ukoliko se ova ideja na kraju i ostvari, video tehnologija i dalje nije dobro prihvaćena, a iskustva iz Engleske, gdje je uvedena tek ove sezone, ukazuju na to da bi trebalo sačekati sa prenagljenim uvođenjem mehanizacije.

Premijerligaške sudije i dalje imaju poteškoća u komunikaciji sa VAR-sudijama, od starta prvenstva viđena je veoma loša upotreba ove inovacije, pa se postavlja pitanje kako bi to tek izgledalo kada bi sve bilo u rukama jednog čoveka.

Svakako da bi ovakva promjena imala i pozitivne strane, pitanje ofsajda bi bilo rješavano znatno lakše, ali bi i oduzelo dio draži koju sa sobom nose greške.


U svakom slučaju, FIFA je tek krenula u razmatranje, promjene neće doći veoma brzo, ali na dugom štapu bi mogle da se ostvare pa bismo u budućnosti mogli da gledamo sudijske timove koji se sastoje od jednog čovjeka i gomile kamera.

Kakvo je vaše mišljenje o VAR-tehnologiji?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC