Togo: 15. zemlja koja više ne priznaje Kosovo

Autor:

Togo je 15. zemlja koja je povukla priznanje tzv. Kosova, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

0
A- A A+
Kosovo Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Šef srpske diplomatije je na TV Pink rekao da je ta nota donijeta 28. juna na Vidovdan, tako da je to ta misteriozna zemlja čija odluka o povlačenju priznanja je Dačić najavio prije desetak dana.

Tada je Dačić, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), rekao da nije saopšteno odmah da se ne bi tumačilo kao "inaćenje Kvinti", pet najmoćnijih zemalja Zapada koje su diplomatski zahtijevale da se prestane sa akcijom nagovaranja zemalja po svijetu da "otkače" Prištinu.

Slovenija: Traže povlačenje priznanja Kosova

Dačić je dodao da je ta, tada neimenovana, zemlja već uputila notu Prištini o svom stavu i da Srbija neće obustaviti svoju diplomatsku kampanju.

Kako je danas rekao Dačić, naš je cilj da broj zemalja koje priznaju Kosovo padne ispod polovine članica UN, odnosno ispod 97 zemalja.

"Time dobijamo to da oni ne mogu da se ponašaju kako hoće, da moraju da idu na dogovor, a ne da smatraju da je ta stvar gotova. Pokazalo se da nije gotova", rekao je Dačić.

Kako je rekao, Kosovo ne može da budu članice UN-a jer će Rusija da stavi veto u Savjetu bezbjednosti, ali ako Rusija ne stavi veto, "mi moramo da imamo većinu članica UN na našoj strani".

Tagovi:

Ostale vijesti