• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anđušić skoro kao Stef Kari: 53 trojke zaredom!

Autor mondo.rs

Nekadašnji košarkaš Partizana Danilo Anđušić o šuterskim treninzima i seriji trojki, najvećem "fanatiku" Kitu Lengfordu i najvećem radniku sa kojim je igrao - Nikoli Pekoviću.

 Danilo Anđušić 53 trojke zaredom na treningu KK Igokea Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Stef Kari brojao je do 77 aprila 2015. godine, Danilo Anđušić do 53 u februaru 2019. Vjerovali ili ne, riječ je o broju uzastopno pogođenih šuteva za tri poena na treningu. Zvijezda Golden Stejt Voriorsa i jedan od najboljih šutera u istoriji igre pod obručima zaredom je ubacio 24 lopte više, sa 49 centimetara veće udaljenosti (razlika između evropske i NBA linje za tri poena), ali i pored svega toga Anđušićevo dostignuće vrijedno je pažnje:

"Bilo je to na jednom od treninga u Igokei. Sa mnom je u hali bio tadašnji pomoćni trener Milutin Latinčić i Branislav, kondicioni trener Igokee. Dosta pažnje poklanjam šuterskim treninzima, a pored toga veoma volim i da se takmičim sa samim sobom. Dugo mi je rekord po broju uzstopno ubačenih trojki bio 46, još iz vremena dok sam igrao u Partizanu. Nekoliko puta sam uspjevao da pogodim preko 40 u seriji, ali brojku od 46 nisam mogao da nadmašim sve do ove godine u Igokei", prisjetio se Danilo Anđušić u razgovoru za Mondo.

Izneo je zanimljiv podatak:

"Prije izvjesnog vremena neko mi je ispričao da taj Karijev nezvanični svjetski rekord, ustvari, nije najbolji rezultat. Zainteresovao sam se i na internetu pronašao priču da je 1996. godine izvjesni Fred Njuman ubacio 209 trojki za redom. Ostao sam zapanjen i to sam dobro zapamtio. Da priča bude još čudnija, čovjek je amater, kompjuterski programer i u to vrijeme je imao 60 godina. Doduše, njegovi šutevi su bili iza linije za tri poena u koledž košarci, ali i i pored svega toga i dalje sam u nevjerici šta je čovjek uspio da uradi".

Zanimljivo je da je tog 15. aprila 2015. Stef Kari na famoznom treningu trojke šutirao 94/100. Anđušić je nedavno u bio veoma blizu tom rezultatu. Naime na treningu je od 100 šutntih pogodio čak 91 trojku.

"Sa trenerom Goranom Vučkovićem trenirao sam u hali na Crvenom krstu. Radio sam šuterski trening kao i nebrojano puta prije toga, ali nikada sa takvom preciznošću", uz osmijeh komentariše Anđušić.

U iščekivanju inostranog angažmana Anđušić se kondiciono sprema sa Zlatkom Novkovićem i njegovim timom trenera. Novković je svojevremeno radio sa Anom Ivanović, a danas brine o fizičkoj spremi hrvatske teniserke Done Vekić:

"Zlatko je bio kondicioni trener moje supruge Ivane (djevojačko Maksimović) kada je osvojila srebrnu medalju u streljaštvu na Olimpijskim igrama u Londonu. Ivana mi ga je preporučila, odlično sarađujemo, a u međuvremenu smo se sprijateljili. Dosta sam radio na sebi preko ljeta, mislim da sam u odličnom fizičkom stanju, a želja mi je da ostvarim inostrani angažman u ekipi gdje bih imao bitniju ulogu. U najboljim sam igračkim godinama i smatram da posedujem kvalitet da se u bliskoj budućnosti ponovo nađem u nekoj od ekipa koje igraju u Evroligi".

Slovio je za velikog talenta, a košarkaški put vodio ga je kroz Hemofarm, Partizan, potom Italiju, Španiju, Poljsku i Rusiju. Kada ga upitate da li je očekavao i da li je mogao da u karijeri ostvari više, Anđušić odgovara:

"Nijednog trenutka ne žalim ni za jednom odlukom koju sam napravio u karijeri. Takođe, smatram da uvijek može više od onoga što radiš, ali sve što sam uradio, a bilo je dosta dobrih stvari i momenata, sve sam ostvario svojom zaslugom i trudom. Za mene je najvažnije da ću uvijek biti svjestan toga".

Za život mu je kaže najljepše bilo u Španiji, ali košarkaški gledano najbolje se osjećao u Rusiji. To i ne čudi ako se u obzir uzme podatak da je svojevremeni iz Perma prešao u UNIKS u trenutku kada je u prosjeku bilježio čak 30 poena po utakmici:

"Period u UNIKSU je bio sjajan. Imali smo odličnu hemiju u timu, iako je bilo mnogo stranaca nije bilo klanova. Fenomenalno smo se družili", kaže Anđušić i potom se prisjeća zanimljive angedote prilikom dolaska u Kazanj.

"Došao sam u Uniks kao drugi strijelac lige u tom trenutku, iza Alekseja Šveda. Kit Lengford bio je prva zvijezda tima i to je želio da mi stavi do znanja od provog momenta. Prvi trening je bio pred meč sa Realom u Evroligi, a Lengford je prema meni bio nemilosrdan. Čuvali smo se međusobno, i on je svaki posjed lopte koristio da me napadne. I verujte mi, on je nezaustavljiv. Verovatno najbolji u igri jedan na jedan u Evropi. Konstatno je fintirao, bio veoma agresivan, nje bilo načina da ga zaustavim. Ostali saigrači su mi rekli da dugo vremena nije tako trenirao i da se ne uzbuđujem previše. Jer, to je bio njegov stil, svako novi ko je dolazio morao je da prođe kroz njegovu 'torturu' samo da bi pokazao koliko je dobar. Inače, Lengford je veliki fanatik, u stanju je satima da gleda svoje utakmice i analizira ih. On je ubjedljivo najbolji napadač koga sam vidio".

Poznato je da je Lengford ne voli mnogo da trenira, sav fokus stavlja na utakmice, a Anđušić dobro pamti, kako on kaže, najvećeg radnika:

"To je Nikola Peković, bez ikakve dileme. U NBA ligi je bio 'lokaut' kada je ponovo potpisao za Partizan. Iako je imao mnogo unosnije ponude na stolu htio je da pomogne Partizanu. Za mene je bilo fascinatno da je Peković, koji bio među najboljim centrima na svijetu u to vrijeme, trenirao sa takvim žarom. Bez obzira da li je riječ o jutarnjem ili popodnevnom treningu on je bukvalno 'kidao' na treninzima. Sa reputacijom koju je imao mogao je da radi šta hoće, a on je uvijek birao da pruži 120 odsto sebe. Pokazao je tu fantastičnu crtu i zato ga mnogo cenim. Još nisam sreo igrača koji je trenira sa takvim žarom".

Anđušić je svojevremeno sa kadetskom i juniorskom reprezentacijom Srbije osvajao zlata na evropskim šampionatima. Dres sa državnim grbom nosio je i u seniroskoj konkurenciji kroz kvalifikacije 2012. i na Evrobasketu 2013. godine. Sa pažnjom prati igre Orlova i sa mnogo optimizma očekuje Svjetsko prvenstvo u Kini:

"Mislim da ćemo osvojiti minimum srebro, odnosno da ćemo biti učesnici velikog finala. Imamo zaista sjajnu reprezentaciju, ozbiljna imena u timu, igrače koji su među nosiocima u svojim klubovima. Evidentno je da u ekipi vlada sjajna atmosfera, a kroz pripreme mečeve mogli smo da se uvjerimo i da igramo dobru košarku. Zbog svega toga ne vidim razlog zašto bismo imali manji cilj od finala. Sve manje od toga bi me iznenadilo. Žao mi je zbog povreda Teodosića i Milosavljevića, želim im što brži oporavak, a našoj reprezentaciji mnogo sreće u Kini".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC