• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei instalira Aurora OS iz Rusije na svoje uređaje

Autor mondo.rs

Huawei ima svoj HarmonyOS za gotovo sve uređaje, ali radi i sa ruskim stručnjacima na Aurora OS-u, koji će prvo biti instaliran na probnih 360.000 uređaja.

 Huawei instalira Aurora OS iz Rusije na svoje uređaje Izvor: Marko Čavić, MONDO portal

Kineska kompanija Huawei započela je pregovore sa Rusijom oko instaliranja ruskog operativnog sistema (OS) Aurora na 360.000 tableta za sprovođenje popisa stanovništva u Rusiji naredne godine.

Huawei je počeo da traži alternativni operativni sistem za Google Android OS, a nakon što je Vašington stavio kinesku kompaniju na entitetsku listu i zapretio da će joj oduzeti pristup ključnim komponentama i tehnologiji, prenosi Rojters. "Ovo je pilot projekat. Mi ga vidimo kao prvi nivo pokretanja ruskog OS na Huawei uređaje", rekao je izvor iz kompanije.

Pročitajte i ovo: PROCUREO Huawei Mate 30 - Ksenonski blic, najbrže punjenje...

Drugi izvor naveo je da je Huawei zainteresovan za projekat sa Rusijom, kao i da je ruskoj strani pokazao tablete koji bi mogli da se koriste. Portparol kompanije potvrdio je da Huawei pregovara sa ruskim ministarstvom komunikacija, ali nije otkrio više detalja.

Ovo nije prvi put da se Huawei i Aurora spominju zajedno, a o tome se pričalo u maju i junu, nakon što je Huawei-ju izdata privremena licenca za rad sa SAD kompanijama, koja je u međuvremenu još jednom reizdata, na još 90 dana, do kraja ove godine.

Pročitajte i ovo: Predstavljamo vam sve detalje HarmonyOS-a

Russian Open Mobile Platform je razvojni tim novog sistema Aurora, koji je zasnovan na Sailfish operativnom sistemu iz Finske, koji je najpoznatiji po Nokia N9 telefonu, koji je bljesnuo, oduševio mnoge i nestao (ne OS, nego telefon). Sailfish razvija Jolla, kompanija, koja je razvijala i Firefox OS, koji je jedno vreme bio dostupan i kod nas u Srbiji, na pojedinim Telenor telefonima.

Čak 75 odsto udela u Russian Open Mobile Platform-i ima ruska državna kompanija Rostelecom, koja je iz Google, Apple i drugih velikih IT firmi uspela u Rusiju da vrati najtalentovanije programere, koji sada rade na Aurora sistemu, objavila je Asia Times.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS