• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompromis oko poskupljenja struje privrednicima

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Cjena struje za ukupno 28 najvećih potrošača u Republici Srpskoj će za megavat sat biti povećana sa 31,3 na 35 evra i to će biti „zaleđeno“ u narednih 16 mjeseci.

 Kompromis oko poskupljenja struje privrednicima Izvor: MONDO/ Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/ Brankica Spasenić

Dogovoreno je to na današnjem sastanku u Privrednoj komori RS (PKRS) u Banjoj Luci, između privrednika u RS, premijera RS Radovana Viškovića i generalnog direktora Elektroprivrede RS Luke Petrovića.

Velikim potrošačima su bili  ponuđeni novi ugovori koji su predviđali mnogo veća poskupljenja, ali danas je postignut dogovor, te će čak i ova povećana cijena, biti najniža u regionu, jer u istoj kategoriji u FBiH iznose oko 50 evra, a u Srbiji 58 evra.

"Najvažnije je da su i jedna i druga strana pokazale razumijevanje za složenost i biće ispoštovano što je rečeno, odnosno neće biti povećanaja cijene u narednih 16 mjeseci, a ubuduće će se blagovremeno razgovarati prije nove korekcije cijena", kazao je danas predsjednik PK RS Borko Đurić.

Premijer RS Radovan Višković je istakao da mu je žao što je došlo do „nesporazuma“ sa privrednicima.

"Bilo je primjedbi na ugovore, a dogovoreno je da one budu otklonjene. I sama ERS, koja ih je kreirala, priznala je da neke odredbe nisu jasno i koncizno kreirane", rekao je Višković.

Višković je istakao da će se ići na povećanje cijene za one potrošače koji troše više od pet gigavat sati, a cijena se, kao što je spomenuto, povećava na 35 evra za megavat sat, što je manje u odnosu na ono što je ERS prvobitno tražila.

"To će biti garantovana cijena za te privredne subjekte za narednih 16 mjeseci. Tek od 1. januara 2021. godine, mogli bi očekivati prvo naredno povećanje cijena", rekao je Višković.

On je podvukao predmet razgovora, niti ikakvih kalkulacija, nije bilo povećanje cijene u domaćinstvima, gdje cijena struje ostaje na dosadašnjem nivou.

Precizirao je da u RS ima ukupno 200 privredih subjekata koji su podijeljeni u nekoliko kategorija, a kojima će biti korigovane cijene - prva su oni koji su u sistemu ERS, druga oni koji su izvan sistema, a kojima će cijene biti na bazi tržišnih, treća su veletrgovine i oni će imati nešto nižu cijenu, u  četvrtoj su spomenutih 28 velikih privrednih subjekata, a na na kraju su građani, javne ustanove i preduzeća kod kojih se neće ništa mijenjati.

"Nedopustivi ugovori koje šalje ERS"

"Obećavam da sličnih nesporazuma više neće biti", podvukao je Višković.

Direktor „Arcelor Mittala“ Mladen Jelača je kazao da su ih prvobitni ugovori „obeshrabrili“, ali ih je ohrabrio današnji sastanak i priznanje da su novi ugovori bili puni nejasnoća.

"Ličili su nam na neki vid monopolskog položaja ERS koji nam nameće takve uslove. Ako smo partneri, tražimo saradnju i razumijevanje privrede kao razvojne šanse RS", dodao je Jelača.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE