• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štada najavljuje nova ulaganja u „Hemofarm"

Autor Tanjug

Globalna farmaceutska kompanija „Štada grupa“ u okviru koje posluje i srpski proizvođač lijekova „Hemofarm“ u srpsku proizvodnju u 2020. trebalo bi da ulože oko 20 miliona evra u ovoj godini.

Globalna farmaceutska kompanija „Štada grupa“ u okviru koje posluje i srpski proizvođač lijekova „Hemofarm“ zabilježila je rast prodaje od 11 odsto u prvih šest mjeseci ove godine, a u srpsku proizvodnju u 2020. trebalo bi da ulože oko 20 miliona evra, koliki nivo investicija je planiran za ovu godinu.

Kada je riječ o tržištu Srbije i regiona, u „Hemofarmu“ je prošle godine proizvedeno 245 miliona pakovanja lijekova, odnosno 5,6 milijardi tableta, boca ili tuba.

Za ovu godinu se očekuje proizvodnja od 6,3 milijarde tableta od čega je oko 70 procenata namijenjeno evropskom tržištu.

Predstavnici 150 članica koje posluju u okviru Štada grupe okupili su se u Beogradu na poslovnom sastanku, a javnosti se u Srbiji po prvi put od imenovanja na ovu funkciju, u avgustu prošle godine, obratio generalni direktor Štade Peter Goldšmit.

Govoreći o polugodišnjim rezultatima, predstavnici Štada grupe naveli su da je prijavljena konsolidovana prodaja povećana za 11 odsto u prvoj polovini 2019. na 1,26 milijardi evra (2018. je bila 1,14 milijardi evra).

„Ne rastemo samo u jednoj zemlji, već rastemo u mnogim zemljama i regionima kao i segmentima, naročito u segmentu generike koji je naša osnovna djelatnost ali takođe i u brendiranim proizvodima“, rekao je Goldšmit.

On je najavio da će investicije u „Hemofarm“ biti uložene u poboljšanje produktivnosti, proizvodnju, ali i poboljšanje kvaliteta u pogonima i obuku zaposlenih.

Ova kompanija, kako je rečeno, bilježi veliki rast prodaje i osvajanje tržišnog udjela na evropskim tržištima, u zemljama poput Njemačke, Velike Britanije, Španije, Francuske ali i u oblastima sjeverne i istočne Evrope, u Aziji odnosno na Bliskom Istoku.

Kompanija je nedavno otvorila novu fabriku u Vijetnamu sa kapacitetima od četiri milijarde tableta.

Štada grupa, u okviru koje od 2006. godine posluje i kompanija „Hemofarm“, jedan je od najvećih proizvođača lijekova i zdravstvenih proizvoda široke potrošnje koji se izdaju bez recepta, svoje proizvode plasira u približno 120 zemalja i zapošljava 10.500 ljudi.

„Zdravstveno“ istraživanje koje redovno radi ova kompanija u brojnim državama svijeta, pokazala je, kada je riječ o Srbiji, da su građani Srbije, kako je rečeno, spremni za nove inovativne načine liječenja i sve ono što se tiče njihovog zdravlja te da su naši građani, na primjer, radi da pristanu na genetska testiranja.

„U Srbiji se ljudi manje boje starosti i starenja jer to posmatraju kao dio života“, rekao je Goldšmit govoreći o istraživanju ove kompanije i napomenuo da je za Štadu u Srbiji, Hemofarm od suštinske važnosti ne samo sa komercijalnog aspekta već, kaže, ova kompanija predstavlja jedan od osnovnih stubova zdravstva u našoj zemlji.

Generalni direktor „Hemofarma“ Ronald Zeliger istakao je da je ta kompanija lider kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini kada je riječ o lijekovima koji se izdaju na recept i oblasti OTC preparata, a odskoro, kaže, lidersku poziciju ova kompanija zauzela je i u Crnoj Gori.

Proizvodni pogoni „Hemofarma“ (ukupno pet fabrika) nalaze se u Srbiji, Crnoj Gori i BiH – Republici Srpskoj u Banjaluci, a laboratoriju imaju i u Rumuniji.

U ovim fabrikama se proizvodi 60 posto svih Štadinih preparata, a 70 procenata proizvodnje odlazi širom svijeta.

Direktor proizvodnje „Hemofarma“ za jugoistočnu Evropu Dejan Ivanović naveo je da su investicije doprinijele da se od 2006. godine kada je „Hemofarm“ postao član Štada grupe do danas, obim proizvodnje uveća 2,5 puta, a portfolio kompanije za četiri puta.

Štada je u opremu, infrastrukturu, procese i uvođenje standarda od tada investirala oko 300 miliona evra.

Kao primjer investiranja u razvoj, naveo je fabriku u Banjaluci koja je po otvaranju 2003. godine proizvodila 100 miliona tableta, dok danas bilježi 1,1 milijardu.

U opremu u banjalučku fabriku investirano je ove godine, kaže, dva miliona evra.

Generalni direktor Štada grupe Peter Goldšmit rekao je odgovarajući na novinarska pitanja da usporavanje ekonomije u Njemačkoj, gdje Štada ima vodeću poziciju i rast od 3 procenta u OTC (brendiranim proizvodima) segmentu, neće uticati na ulaganje u Srbiji jer nije riječ o povezanim investicijama.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE