Napravite sami italijanske "biskoti" keksiće

Autor:

Prave se jednostavno, a idealni su uz kafu ili čaj!

0
A- A A+
keks Foto: GULIVER/GETTY IMAGES PLUS/ISTOCK/JULIA_SUDNITSKAYA

  Ako volite slatki keks, napravite sami tradicionalne italijanske "biskoti" keksiće. Ime im na italijanskom znači "dvaput pečeni", ali nemojte da vas to obeshrabri, pripremaju se jednostavno i brzo!

Sastojci:

Tri jaja

100 grama suvog grožđa

Kašičica praška za pecivo

Pola kašičice ekstrakta vanile

Pola šolje biljnog ulja

Šolja kristal šećera

Tri i po šolje mekog brašna

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 stepeni, na pleh postavite list papira za pečenje. Suvo grožđe potopite u toploj vodi.

U činiji izmešajte jaja, ulje, šećer, ekstrakt vanile i oceđeno suvo grožđe. U drugoj posudi, dobro izmešajte brašno i prašak za pecivo, i zatim to dodajte smesi od jaja. Mesite dok ne dobijete čvrsto testo, podelite ga na pola i oblikujte dva izdužena valjka, prečnika oko pet centimetara. Valjke testa postavite na pleh, i pritisnite kako bi se malo spljoštili i dobili karakterističan oblik biskotija.

Pecite 25-30 minuta, zatim izvadite i stavite da se ohlade dovoljno da možete da ih dodirujete. Narežite svaki valjak na režnjeve debljine dva centimetra, zatim dobijene keksiće poređajte na pleh i pecite još 8-10 minuta.