Strah od recesije: SAD i Kina dogovorili sastanak

Autor:

Zvaničnici Kine i Sjedinjenih Država su se dogovorili da početkom oktobra u Vašingtonu budu održani trgovinski pregovori na visokom nivou, saopštilo je danas kinesko ministarstvo trgovine.

0
A- A A+
kina sad sad kina amerika i kina kina i amerika amerikanci i kinezi sad kina Foto: MONDO, Mario Milojević (ilustracija)

Sastanak je dogovoren usljed bojazni da bi eskalirajući trgovinski rat mogao pokrenuti recesiju u globalnoj ekonomiji.

Najava nove runde pregovora je uslijedila nakon telefonskog razgovora između kineskog vicepremijera Ljua Hea, američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lajtizera i američkog ministra finansija Stivena Menučina, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi agencija Rojters.

I guverner kineske centralne banke Ji Gang je učestvovao u razgovorima sa američkim trgovinskim zvaničnicima.

"Obje strane su se saglasile da treba da rade zajedno i preduzmu praktične akcije kako bi se stvorili dobri uslovi za konsultacije", saopštilo je ministarstvo.

Trgovinske delegacije dvije zemlje imaće pregovore i sredinom septembra, prije pregovora na visokom nivou sljedećeg meseca, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Portparol trgovinske Kancelarije SAD potvrdio je da su Lajtizer i Menučin razgovarali sa LJuom, i da su se složili da se u Vašingtonu održe trgovinski pregovori na ministarskom nivou "u narednim nedjeljama".

Sjedinjene Države su u nedjelju počele sa uvođenjem 15-procentnih carina na različite kineske proizvode, uključujući obuću, pametne satove i televizore sa ravnim ekranom, nakon čega je Kina uvela 5-procentnu tarifu na američku naftu.

Nakon takvih akcija Vašingtona, Kina je podnijela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv SAD

Tagovi:

Ostale vijesti