• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mučenje "zmajeva" do finiša, a onda "petarda"!

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina deklasirala je Lihtenštajn na zeničkom "Bilinom polju" 5:0 (1:0), ali tek poslije 80. minuta susreta petog kola kvalifikacija za EURO 2020. Heroj pobjede bio je Amer Gojak, dvostruki strijelac!

Selekcija Bosne i Hercegovine zabilježila je drugu pobjedu u kvalifikacijama za EURO 2020.

"Zmajevi" su u pozorišnoj atmosferi "Bilinog polja", zbog odlaska "BH Fanatikosa", koji su u znak solidarnosti sa jednim navijačem napustili tribine prije početka, tek u samom finišu nokautirali najjaki Lihtenštajn - 5:0 (1:0).

Iako je Amer Gojak u 11. minutu otvorio meč onako kako su svi u Zenici priželjkivali, ipak su navijači strijepili do 80. minuta kada je udarcem iz očaja Haris Duljević pogodio za 2:0.

A onda je "očepilo"...

Najprije je Gojak iz kornera omogućio kapitenu Edinu Džeki da postigne svoj 57. pogodak u dresu BiH, da bi tri minuta kasnije Edin Višća pospremio "odbijanac" za 4:0, a krug je u samom finišu zatvorio pomenuti Gojak i kompletirao "petardu" - 5:0!

Sa ovom pobjedom, tim Roberta Prosinečkog je skočio na treće mjesto na tabeli grupe J sa pet bodova zaostatka za Finskom, koja je uspjela večeras da savlada Grke (1:0) pogotkom Timu Pukija iz penala.

Naredni susret bh. tim igra u nedjelju, 8. septembra u 15 sati u Jerevanu.

"Zmajevi" su u četvrtak uveče, kad se sve sabere, izuzetno zasluženo osvojili bodove i stigli na kraju do ubjedljivog trijumfa, ali su i plesali po živcima svojih navijača zbog jalove i spore igre, pa su se na stadionu u Zenici u nekoliko navrata čule salve zvižduka publike.

Bilo kako bilo, pobjeda je upisana, ali moraće izabranici Roberta Prosinečkog mnogo bolje u Jermeniji ukoliko žele da ostanu u trci za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

A ako ipak ne uspiju da osvoje jedno od prva dva mjesta u grupi J i direktno izbore nastup na EURO 2020, s obzirom da je Italija poprilično odmakla i gotovo izvjesno osvojila prvu poziciju, "zmajevima" ostaje šansa da kroz baraž izbore istorijski nastup na kontinentalnoj smotri.

BiH: Šehić- Todorović, Šunjić (25. Mihojević), Zukanović, Kolašinac- Krunić, Pjanić (83. Lončar), Gojak- Višća, Džeko, Milošević (56. Duljević).

LIHTENŠTAJN: B. Buhel- Rehštajner, Malin, Kaufman, Gopel- M. Buhel- Mejer (65. Volfinger), Hasler, Vizer (85. Brandl), Salanović- Gubser (74. Sele).

Rezultati 5. kola:

Jermenija - Italija 1:3(1:1)
/Karapetijan 11 - Beloti 28, 80, Pelegrini 77/

BiH - Lihtenštajn 5:0 (1:0)
/Gojak 11, 90, Duljević 80, Džeko 85, Višća 88/

Finska - Grčka 1:0 (0:0)
/Puki pen 52/

Tabela: Italija 15, Finska 12, BiH 7, Jermenija 6, Grčka 4, Lihtenštajn 0 bodova.

Preostali susreti reprezentacije BiH:

8. septembra: Jermenija - BiH
12. oktobra:BiH - Finska
15. oktobra: Grčka - BiH
15. novembra: BiH - Italija
18. novembra: Lihtenštajn - BiH

Na EURO 2020 plasiraće se dvije najbolje reprezentacije iz 10 grupa, dok će posljednja četiri predstavnika biti poznata nakon plej-ofa Lige nacija.

EURO 2020 će biti održano u Londonu, Minhenu, Rimu, Bakuu, Sankt Petersburgu, Bukureštu, Amsterdamu, Dablinu, Bilbau, Budimpešti, Glazgovu i Kopenhagenu.

TOK UTAKMICE

- kraj - 

90. minut - "Petarda" u Zenici! Amer Gojak je postigao svoj drugi pogodak na meču za 5:0!

88. minut - GOOOL! Poslije akcije Harisa Duljevića, mrežu Lihtenštajna je sa peterca zatresao i Edin Višća - 4:0.

85. minut - GOOOL! Edin Džeko je pogodio poslije centaršuta iz kornera, koji je izveo Amer Gojak - 3:0! Bio je to Džekin 57. gol u dresu BiH u njegovom 104. meču.

82. minut - Izmjena u BiH, umjesto Miralema Pjanića u igri je Stipe Lončar.

80. minut - GOOOOL! Haris Duljević je prekinuo mučenje za vođstvo BiH od 2:0! Šutirao je sa više od 25 metara, lopta je na putu do gola zakačila čak dvojicu lihtenštajnskih igrača, promijenila smjer i odsjela u mreži - 2:0.

78. minut - Dobra prilika za goste poslije nove kontre Denisa Salanovića, koji je probio po lijevoj strani i servirao povratnu loptu, ali bez učinka Nikolasa Haslera.

- Nezadovoljstvo igrom BiH je na društvenim mrežama izrazio i nekadašnji kapiten Sergej Barbarez.

74. minut - Nova prilika za "zmajeve" i opet nema gola! Šutirao je Amer Gojak.

71. minut - Navijači BiH, koji večeras nisu stvorili atmosferu na koju su nas navikli, zvižde izabranicima Roberta Prosinečkog.

65. minut - Promjena u sastavu Lihtenštajna, umjesto Majera u igri je Volfinger.

63. minut - Stopostototna šansa za Harisa Duljevića nakon asistencije Edina Džeke, međutim, golman gostiju je sjajno odbranio njegov šut i spriječio drugi pogodak BiH.

60. minut - Dobar napad Lihtenštajna, u posljednjem trenutku reagovao je Rade Krunić i izbacio loptu u korner. Nakon udarca iz ugla Ibrahim Šehić je bio siguran.

58. minut - Dobar pokušaj Radeta Krunića i nova odbrana golmana Lihtenštajna.

55. minut - Preslikana igra kao u prvom dijelu. BiH ima stalno loptu u nogama i napada, ali se Lihtenštajn uspješno brani.

46. minut - Nastavljena je utakmica u Zenici. Nema promjena u oba sastava osim izmjene u prvom dijelu koju je izveo selektor Robert Prosinečki zbog povrede Tonija Šunjića.

- poluvrijeme - 

45. minut - Slab udarac Edina Višće iskosa sa desne strane, pravo u Benjamina Buhela.

43. minut - Brz kontranapad Salanovića po lijevoj strani i povratna lopta na koju je natrčao Nikolas Hasler, međutim, pored stative gola Ibrahima Šehića.

39. minut - Solo akcija Edina Džeke i udarac koji je bio za malo neprecizan.

38. minut - "Zmajevi" imaju inicijativu i konstatntno prijete gostima, ali nedostaje onaj "završni pas" koji bi omogućio Edinu Džeku ili Ameru Gojaku da povise prednost.

27. minut Dobra šansa za "zmajeve". Edin Džeko je asistirao Ameru Gojaku, koji je probao petom da postigne pogodak, ali još bolje je reagovao golman Lihtenštajna.

25. minut - Izmjena u ekipi BiH. Umjesto povrijeđenog Tonija Šunjića u igri je Marko Mihojević. 

24. minut - PREČKA! Uzdrmao je Edin Džeko nakon što je pokupio odbijanac nakon udarca Edina Višće.

22. minut - Sjajna šansa za Edina Džeku, koji je sa ivice kaznenog prostora šutirao, ali je lopta završila tik pored stative.

18. minut - Miralem Pjanić je isprobao udarac sa distance i umalo savladao Benjamina Buhela, koji je krajnjim naporom skrenuo loptu u korner.

16. minut - BiH ima čak 70 odsto posjed lopte u nogama.

...
Izvor: Dailymotion/Live Score

11. minut - GOOOOL! BiH je povela! Strijelac je Amer Gojak, napadač zagrebačkog Dinama na asistenciju Edina Džeke, a dobar posao kod akcije u tri poteza napravio je i Deni Milošević - 1:0.

10. minut - Nova prilika za BiH i opet dvojica Edina - Višća je centrirao, a Džeko šutirao iznad prečke.

8. minut - Opasna kontra Lihtenštajna, pogriješio je Toni Šunjić i gurnuo u šansu Denisa Salanovića, koji se na sreću spetljao.

5. minut - Od starta se igra "viktorije" pred golom gostiju, a najbolju šansu da ugrozi Lihtenštajn imao je kapiten Edin Džeko nakon centaršuta imenjaka Višće. Međutim, umjesto udarca odlučio se na asistenciju, pa je propala solidna prilika za "zmajeve".

1. minut - Počeo je meč na "Bilinom polju", srećno "zmajevi".

- čeka se još znak švedskog sudije Glena Niberga za početak susreta.

- intonirane su himne

- pred početak meča i intoniranja himni, BH Fanatikos su napustili tribinu zeničkog stadiona. Zbog čega pročitajte OVDJE.

NAJAVA

Poslije neuspješnog posljednjeg okupljanja u kojem su "zmajevi" poraženi od Finske i Italiju, priliku da se vrate na pobjednički kolosijek imaće večeras u Zenici protiv Lihtenštajna.

Gosti su šest puta igrali sa BiH i upisali samo jedan remi uz pet poraza, a tako bi trebalo da bude i sada jer su izabranici Roberta Prosinečkog apsolutni favoriti za osvajanje sva tri boda kako bi podigli samopouzdanje za nedjelni duel sa Jermenijom u Jerevanu.

SASTAVI

BOSNA i HERCEGOVINA: Šehić, Todorović, Zukanović, Šunjić, Kolašinac, Krunić, Gojak, Pjanić, Višća, Džeko i Milošević. Selektor: Robert Prosinečki

LIHTENŠTAJN: Bihel, Rehštajner, Malin, Kaufman, Gepel, Bihel, Majer, Hasler, Vizer, Salanović i Gubser. Selektor: Helgi Kolvidson

Naravno, konačan cilj je plasman na Evropsko prvenstvo 2020, koji će moći da izbore i kroz baraž kao pobjednici Lige nacija, ali bilo bi jako dobro da se izgradi pobjednički mentalitet do kraja kvalifikacija bez obzira da li će "zmajevi" uspjeti da se domognu prva dva mjesta u grupi J.

U najavi meča, selektor Prosinečki i kapiten Edin Džeko su bili optimisti s parolom dosta je bilo prosipanja bodova, očigledno misleći najprije na meč sa Grčkom u Zenici gdje su "zmajevi" ispustili bodove poslije vođstva od 2:0, a potom i neočekivan poraz u Finskoj (2:0).

"Nama su, sada, najvažniji bodovi, jer nemamo više prava na kiks", rekao je Prosinečki, dok je centarfor Rome istakao da više ne smijemo prosipati bodove.

Džeko: Prosuli smo već dosta bodova

Utakmicu u Zenici sudiće švedska trojka na čelu sa Glenom Nibergom.

Tabela J-grupe kvalifikacija:

1. Italija 4 4 0 0 13:1 12
2. Finska 4 3 0 1 6:2 9
3. Jermenija 4 2 0 2 7:6 6
4. Grčka 4 1 1 2 6:8 4
5. BiH 4 1 1 2 5:7 4
6. Lihtenštajn 4 0 0 4 0:13 0

Preostali susreti reprezentacije BiH:

5. septembra: BiH - Lihtenštajn
8. septembra: Jermenija - BiH
12. oktobra:BiH - Finska
15. oktobra: Grčka - BiH
15. novembra: BiH - Italija
18. novembra: Lihtenštajn - BiH

Na EURO 2020 plasiraće se dvije najbolje reprezentacije iz 10 grupa, dok će posljednja četiri predstavnika biti poznata nakon plej-ofa Lige nacija.

Evropsko prvenstvo će biti održano u Londonu, Minhenu, Rimu, Bakuu, Sankt Petersburgu, Bukureštu, Amsterdamu, Dablinu, Bilbau, Budimpešti, Glazgovu i Kopenhagenu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC