• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred uvođenje e-uprave: Kakva je IT slika Srpske?

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Nacrt strategije elektronske uprave u RS od 2019. do 2022. naći će se uskoro pred poslanicima Narodne skupštine RS, a prethodilo joj je istraživanje o korištenju informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima i domaćinstvima u RS.

Pokazalo se da je u proteklih godinu dana usluge javne administracije za dobijanje informacija sa internet stranica koristilo samo 18 odsto internet populacije. Zanimljivo je da većina građana koja koristi internet, nikada nisu koristili elektronske usluge javne uprave.

Pokazalo je to istraživanje koje je uradio Republički zavod za statistiku i koje je uvršteno u spomenutu strategiju.

Između istalog, ističe se da su “iskustva i neka druga manje formalna istraživanja” bankarskog i trgovačkog sektora, ukazala da građani generalno nedovoljno koriste e-usluge (bankarske, kupovina, turističke itd.) usljed nedovoljnog stepena razvoja takvih usluga, kao i manjka povjerenja.

"Takođe, vidljivo je da većina preduzeća ne koristi postojeće e-usluge zbog komplikovanih procedura, bezbjednosti podataka, ali i zakonskih obaveza dostavljanja dokumenata u papirnom obliku. Sa druge strane, većina preduzeća navodi da koristi samo one e-usluge na koje ih obavezuje zakon", istaknuto je.

Rezultati istraživanja Republičkog zavoda za statistiku na reprezentativnom uzorku, pokazuju da u Republici Srpskoj 100 odsto ispitanih preduzeća koristi računar u poslovanju, te preko polovine ispitanih domaćinstava.

Očekivano, prisutna je razlika između urbanih i ruralnih sredina od približno 15 odsto.

Takođe, skoro svaki peti ispitani građanin (22 odsto) se izjasnio da nikada nije koristio računar, dok je taj procenat nešto manji (19,8 odsto) građana koji nikada nisu koristili internet.

"Pristup internetu imalo je 98,7 odsto preduzeća, odnosno 68,5 odsto ispitanih domaćinstava."

Bez obzira na način pristupa internetu, oko 70 odsto građana je svakodnevno koristilo internet u privatne svrhe, a prisutna je blaga tendencija pada korištenja računara, uz istovremeni rast korištenja pametnih mobilnih telefona za korištenje internet u 2018. u odnosu na godinu ranije.

Statistički podaci pokazuju da je samo 18,1 odsto internet populacije koristilo računar u aktivnostima učenja i sticanja novih vještina, najčešće pribjegavajući besplatnim onlajn obukama ili samostalnom učenju.

"Među korisnicima računara i interneta, najveći je procenat korisnika sa višom i visokom stručnom spremom, kao i onih sa srednjom stručnom spremom. U pogledu demografske strukture, najveće procentualno učešće je u starosnoj grupi od 16 do 24 godine", navedeno je u istraživanju.

Кupovina putem interneta bilježi rast, ali su ponašanje i navike kupaca ostale manje-više nepromijenjene u posljednje dvije godine.

"Naime, putem interneta, stanovnici Republike Srpske najčešće kupuju odjeću i sportske proizvode i to od domaćih prodavača. Za te svrhe najčešće su trošili do 200 КM", navedeno je u podacima iz istraživanja, koja su uvrštena u Nacrt strategije elektronske uprave RS do 2022. godine.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ijk

Kakav crni internet.Prodaju nam internet,kojeg nema.Bacamo pare na pojedine operatere.Slab internet.Nema ili na prekide radi internet.

MONDO REPORTAŽE