• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Murinjo tješi: Srbija nije "mrtva" nakon Portugala

Autor mondo.rs

Žoze Murinjo razgovarao sa kolumnistom MONDA Nebojšom Petrovićem. "Za Beograd me vežu prijatelji, lijepe uspomene. Sjećam se utakmice Partizan - Porto, baš je bilo teško". O Nemanji Matiću, šansama Srbije poslije poraza od Portugala...

 Ekskluzivno-Murinjo-nas-tjesi-Srbija-nije-mrtva-Matica-volim-zbog-ovoga Izvor: MONDO/Nebojša Petrović

Nije slučajno Gospodin Specijalni. Osjeća se to iz svakog njegovog pokreta... svakog osmijeha... svake njegove rečenice.

Pojavio se pet minuta prije početka utakmice Srbija - Portugal (u kvalifikacijama za EP) i zauzeo mjesto u prvom redu "Rajkove lože". Ništa nije bilježio, ali budite sigurni da mu ništa nije promaklo. Iako je povremeno spuštao pogled da bi odgovorio na poruku. Saznali smo i čiju.

Da li se čujete sa Dekijem Stankovićem?

"Redovno. Evo prije pet minuta smo se dopisivali telefonom."

Gdje je, šta radi, zašto nije na utakmici?

"Još je na odmoru. Stalno smo u kontaktu, imamo grupu na WhatsApp i u njoj su svi osvajači 'Triplete'. Sjajno se zabavljamo. To su prijatelji za sva vremena i naš odnos je i dan danas fantastičan."

Kako se osjećate u Beogradu, da li vam se dopada glavni grad Srbije?

"Super je, ovdje imam mnogo prijatelja. Već šest, sedam godina radim za 'TOP 11' i zato sam i došao u Beograd. Ovoga puta osjećaj je još ljepši jer Portugal igra veoma važnu utakmicu u kvalifikacijama."

Za Beograd vas vežu lijepe uspomene jer ste upravo odavde počeli pohod na trofej Lige šampiona sa Portom.

"Da, da... lijepe uspomene. Prvi put sam ovdje bio sa Barselonom kada smo igrali protiv Crvene zvezde 1996. godine. Poslije sa Portom protiv Partizana 2003. godine, veoma teška utakmica, bilo je 1:1. Delibašić je dao gol za Partizan. Kasnije smo zablistali protiv Marseja i Real Madrida, otišli dalje."

Srbija je u prvom poluvremenu stvarala šanse, a Portugal postigao gol.

"Istina je da je Srbija kreirala više šansi i da je bila opasnija po gol. Lazović je imao nekoliko dobrih situacija, prijetili ste i po lijevoj strani preko Kolarova i Kostića. Da ste malo bolje pokrivali taj prostor u sredini, mogli ste i da povedete. Portugal je iskoristio tu 'drugu loptu' pred golom Srbije i pomalo srećno stigao do vođstva. Možda i protivno razvoju situacije na terenu jer bi neriješen rezultat bio mnogo realniji ishod prvog poluvremena."

Izvor: MONDO/Nebojša Petrović

Zbog čega je Nemanja Matić jedan od vaših omiljenih igrača i koje su to njegove glavne prednosti? 

"Nemanja je... pa, Nemanja je Nemanja. Pruža sve ono što se meni dopada kod igrača sredine terena. Daje stabilnost i sigurnost ekipi, uvijek bira rješenja koja su u korist tima, igra jednostavno, omogućava ofanzivnim saigračima više slobode za kreaciju, pravi ravnotežu... Da bi ovi igrači naprijed mogli da izraze svoj talenat, moraju da imaju neku zaštitu. Dakle, moraju da imaju igrača poput Matića iza sebe. Naročito u ovom sistemu koji igra Tumbaković. Sa četiri defanzivca i četiri vezna igrača, sa Tadićem koji je blizu drugog špica, jako je bitno da na toj poziciji u sredini bude neko ko umije da donese balans."

Pored Matića, kojeg srpskog fudbalera biste volkeli u svojoj budućoj ekipi?

"Ali, ja nemam ekipu (smijeh)."

Pa znam, zato i kažem u budućoj ekipi?

"To zavisi od ekipe. U ovom momentu, uopšte ne razmišljam o tome. Tek je septembar, a to je period kada klubovi nisu skloni promjenama trenera. Miran sam i uživam u nekim drugim stvarima. Radim ono za šta ranije nisam imao vremena. Putujem, posjećujem prijatelje... za mene nema problema."

Mogu li Portugal i Srbija zajedno da se plasiraju na Evropsko prvenstvo?

"Nadam se da mogu. Vidjećemo, trenutno se tri ekipe bore za dva direktna mjesta na završnom turniru. Ova utakmica je bila jako bitna. Ne znači da je Srbija poslije ovog poraza 'mrtva', ali je svakako dovela sebe u tešku situaciju. Portugal je sa ova tri boda korak bliži Evropskom prvenstvu. Veoma interesantna grupa."

Šta će se dogoditi sa fudbalom poslije Ronalda i Mesija? Utopija ili...

"Ne. Šta je bilo poslije Pelea? Šta poslije Maradone? Poslije Bekenbauera, Nazarija Ronalda, Ronaldinja... i poslije Kristijana... i poslije Mesija... i poslije i poslije i poslije... Fudbal ne poznaje granice. Svakog dana širom svijeta rađaju se novi klinci koji će krenuti njihovim stopama."

Pružio je ruku, zahvalio se i otišao da pozdravi prijatelje. Milorada Mažića, Sava Miloševića, Boru Milutinovića, Slavišu Kokezu, Zorana Filipovića... sa svakim srdačno i uz šeretski osmijeh. U maniru "Gospodina Specijalnog"...

Izvor: MONDO/Nebojša Petrović

MAŽIĆ IZ KINE NA UTAKMICU SRBIJE: MURINJO ME UVIJEK POŠTOVAO

Jedan od onih koji je se slatko ispričao sa slavnim Portugalcem bio je najbolji srpski sudija svih vremena Milorad Mažić.

"Dugo nisam bio na utakmici reprezentacije i sada sam iskoristio pauzuu kineskom prvenstvu da zajedno sa svojim prijateljima i asistentima odem na stadion i podržim Srbiju. Jako mi je drago što sam se sreo sa Žozeom Murinjom. To je čovjek koji je uvijek imao maksimalan respekt na terenu prema meni i mojim kolegama."

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC